Welkom bij de club

  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online
  • Biermans-Lapôtre, een internationale residentie
  • All you have to know about our ethical forums

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

In de Universitaire Stichting zijn er ruime en elegante salons, waar de leden en hun gasten in een stijlvol decor contacten kunnen leggen met hun collegae en andere genodigden. In de leeszaal liggen binnen- en buitenlandse dagbladen van verschillende strekking en taal ter beschikking. De gasten vinden er tevens een uitgebreid gamma van courante weekbladen en wetenschappelijke tijdschriften. 

In ons restaurant kunnen de clubleden en hun genodigden tijdens de middaguren een maaltijd  nemen. 

Ons hotel beschikt over 12 stijlvolle kamers waarin zowel de binnen- als de buitenlandse leden voor beperkte duur kunnen verblijven.

Tevens organiseert de Universitaire Stichting een ruim gamma van wetenschappelijke, culturele en artistieke activiteiten voor de leden van de Club.

 

De Club staat tot uw beschikking ... restaurant, salons, vergaderzalen, hotel en activiteiten...

We hopen u talrijk te verwelkomen op onze activiteien. Alle suggesties welkom.

Gelieve voor het restaurant idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze linkVoor het menu, klik op deze link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

 Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 8 juni 2023 om 17 u.: Avondlezing door Prof. Erik Aerts over  “Lier. Van Karolingische nederzetting tot schilderachtige provinciestad”.

Donderdag 12 oktober 2023 om 17 u.: Avondlezing door em. Prof Claire Billen (ULB) over de geschiedenis van Brussel« Bruxelles, ce que la cour fait à la ville, ce que la ville fait à la cour (XIVe-début du XVIe siècle) ».

Donderdag 23 november 2023 om 17 u.: (uitgesteld: nieuwe datum binnenkort gecommuniceerd) Avondlezing door mevrouw Inge Schoups over het Stadsarchief Antwerpen: een papieren en een digitaal geheugen.

Donderdag 7 december 2023 van 14 tot 18 u.:  Ethisch Forum 2023 met als onderwerp: "ChatGPT & Co in higher education: to be cheered or feared?"

Woensdag 13 december 2023 om 18 u.: Speakers' corner met als onderwerp "INSIDE OUT: HOW “GLOBAL” IS THE UK’S FOREIGN AND DEFENSE POLICY AND HOW “GEO-POLITICAL” IS THE EU’S?", als sprekers Lord  Ricketts, Ambassador Angelina Eichhorst en Baron Frans van Daele, en als moderator Professor Dr Alexander Mattelaer.

Donderdag 14 december 2023 om 17 u.: Avondlezing door Dr. Heidi Deneweth over Ongelijkheid en ruimtelijke segregatie in Brugge, 1380-1865.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Donderdag 26 oktober 2023: Bezoek aan Leuven.

Dinsdag 21 november 2023 om 10u30: Geleid bezoek (N en F) aan de tentoonstelling 'Antoni Tàpies. De praktijk van de kunst' in BOZAR, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting.

Dinsdag 5 december 2023: om 10 u (volzet) of 15 u (volzet): Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Georgië: een verhaal van ontmoetingen"  in het Museum voor Kunst en Geschiedenis onder leiding van prof. Bernard COULIE, commissaris van de tentoonstelling.  Om 12.30 uur geeft prof. Coulie een lunch-causerie over "La Géorgie : or et or noir aux pieds du Caucase" in de Universitaire StichtingDe bezoeken zijn volzet. Men kan nog inschrijven voor de lunch-causerie.

Muziekconcerten in Bozar in 2023-2024: klik hier. Er kan nog ingeschreven worden voor concerten in november en maanden daaropvolgend.

Van zondag 23 juli tot zondag 30 juli 2023: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Van zaterdag 2 september tot dinsdag 12 september 2023 : Culturele reis naar Armenië en Georgië onder leiding van prof. Bernard Coulie (ererector UCLouvain). Meer informatie.

Van maandag 20 mei tot zaterdag 25 mei 2024 : Culturele reis naar Bourgondië onder leiding van prof. Marc BOONE (gewoon hoogleraar em. UGent). Meer informatie.

Voor informatie over vroegere activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

 

De Universitaire Stichting organiseert voor haar leden een culturele reis in Bourgondië, van maandag 20 mei tot zaterdag 25 mei 2024. Deze reis wordt geleid door Prof. Marc Boone, historicus UGent.

Klik "Read more" voor het programma en het inschrijvingsformulier,Read more

In 2022 startte de Universitaire Stichting een nieuwe reeks debatten onder de titel “Speakers’ Corner”, In deze debatten krijgen sprekers uit het Verenigd Koninkrijk en uit de Europese Unie een platform om ons, in het hart van de Europese Unie, hun visie te geven over de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU en over de EU in het algemeen, en om met ons in debat te gaan. De volgende activiteit in dit kader gaat door op 13 december 2023 om 18 u, met als onderwerp "INSIDE OUT: HOW “GLOBAL” IS THE UK’S FOREIGN AND DEFENSE POLICY AND HOW “GEO-POLITICAL” IS THE EU’S?". Panelisten: Lord Ricketts, Ambassador Angelina Eichhorst en Baron Frans van Daele . Moderator is Professor Dr Alexander Mattelaer. Activiteit in samenwerking georganiseerd door de Universitaire Stichtinghet EU-UK ForumTEPSA (Trans European Policy Studies Association) en het Egmont Instituut.

Debat gevolgd door een hapje en een drankje. 

Deelname 25€ p.p. Inschrijvingsformulier.

Meer informatie: klik "Read more".Read more

In de reeks over de geschiedenis van de steden komt op donderdag 14 december 2023 om 17 uur Dr. Heidi Deneweth spreken over Brugge : Ongelijkheid en ruimtelijke segregatie in Brugge, 1380-1865.  Moderator : prof. Marc Boone (UGent)
De causerie gaat door in het Nederlands; vragen worden in het N en F gesteld.

Na de lezing wordt u uitgenodigd voor een hapje en een drankje.
Inschrijven tot 7 december. Deelname: 20€ voor leden en partner, 30€ voor niet-leden. Inschrijvingsformulier.

Foto: De Rozenhoedkaai te Brugge - Marc Ryckaert (MJJR) - Eigen werk, CC BY 3.0,

Voor meer infomatie, klik "Read more".Read more

(uitgesteld: nieuwe datum binnenkort gecommuniceerd)
In de reeks over de geschiedenis van de steden komt op donderdag 23 november 2023 om 17 uur mevrouw Inge Schoups spreken over Antwerpen: Een archief moet een (zo) betrouwbaar (mogelijk) geheugen en bewaarplaats voor historische bronnen zijn. Hoe organiseer je dat? De casus van het stadsarchief Antwerpen/FelixArchief.  

Moderator : prof. Marc Boone (UGent).
Na de lezing wordt u uitgenodigd voor een hapje en een drankje.
Meer informatie en inschrijvingsformulier: klik "Read more" hieronder.Read more

In het volgend Ethisch Forum van de Universitaire Stichting wordt een gedachtenwisseling gehouden over de mogelijkheden en bedreigingen van AI en in het bijzonder ChatGPT voor universitair onderwijs en onderzoek, met als titel

ChatGPT and Co in higher education: to be cheered or feared ? 

Het Ethisch Forum 2023 gaat door op donderdag 7 december 2023 van 14 tot 18 u. in de Universitaire Stichting.
Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van het Ethisch Forum.Read more

De Universitaire Stichting biedt de leden de mogelijkheid deel te nemen aan het Galaconcert op dinsdag 14 november 2023 georganiseerd door “De Vrienden van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen” n.a.v. 10 jaar Koningschap.

Bestellingen van tickets via de Universitaire Stichting of van VIP tickets via de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.

Verdere informatie klik "Read more"Read more

,

Op dinsdag 21 november 2023 om 10u30 organiseert de Universitaire Stichting een geleid bezoek aan de tentoonstelling Antoni Tàpies. De praktijk van de kunst” (N en F) in Bozar, gevolgd door een lunch in de Universitaire Stichting. In deze tentoonstelling blikt Bozar terug op het werk van Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) met een retrospectieve die een tijdreis maakt tussen 1944 en de jaren 1990. Het is de eerste grote tentoonstelling in België die een volledig beeld geeft van het werk van de kunstenaar.

Voor meer informatie, klik “Read more”.

 Read more

Pagina's