Welkom bij de club

  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online
  • Biermans-Lapôtre, een internationale residentie
  • All you have to know about our ethical forums

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

In de Universitaire Stichting zijn er ruime en elegante salons, waar de leden en hun gasten in een stijlvol decor contacten kunnen leggen met hun collegae en andere genodigden. In de leeszaal liggen binnen- en buitenlandse dagbladen van verschillende strekking en taal ter beschikking. De gasten vinden er tevens een uitgebreid gamma van courante weekbladen en wetenschappelijke tijdschriften. 

In ons restaurant kunnen de clubleden en hun genodigden tijdens de middaguren een maaltijd  nemen. 

Ons hotel beschikt over 12 stijlvolle kamers waarin zowel de binnen- als de buitenlandse leden voor beperkte duur kunnen verblijven.

Tevens organiseert de Universitaire Stichting een ruim gamma van wetenschappelijke, culturele en artistieke activiteiten voor de leden van de Club.


Ons restaurant is gesloten wegens jaarlijkse vakantie. Opnieuw open op maandag 16 augustus.

Gelieve idealiter minimum 24 u op voorhand te reserveren via restaurant@universityfoundation.be of via deze link.

U kan gebruik maken van het hotel en de vergaderzalen. Gelieve ons daarvoor te contacteren.

We danken u voor uw trouw aan ons Huis en hopen u binnenkort terug te zien.

Voor het menu, klik op link.Read more

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Woensdag 13 oktober 2021 om 18 u.: Causerie "Friedrich Nietzsche, une pathobiographie basée sur une revue systématique de la littérature" met als spreker Prof. J. P.Sculier (F) en  M. Flamée (N en F) .

Donderdag 11 maart 2021 13u.: Webinar (N/F) "Besturen in tijden van pandemie – een historische kijk (de Pest in Doornik)" met de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB).

Dinsdag 20 april 2021 13u.: Webinar (N/F) "Besturen in tijden van pandemie: de Spaanse Griep (1918-20)" met de professoren Isabelle DEVOS (UGent) en Sophie VANWAMBEKE (UCLouvain). 

Dinsdag 8 juni 2021 12.15u -13.45u: Webinar "Primauté au fédéral? Voorrang voor het federale niveau?van Re-Bel.

Dinsdag 22 juni 2021: daguitstap naar het Domaine de Mariemont.

Woensdag 9 juni 2021 12.30u tot 13.30u : Webinar « Perspective belge sur le plan de relance » met Thomas Dermine, Staatssecretaris voor relance en strategische investeringen, belast met wetenschapsbeleid, Mathias Dewatripont (ULB) « Get Up Wallonia » en Reinhilde Veugelers (KULeuven) « How to do green industrial policy? ».  Georganiseerd door la Société Royale d'Economie Politique de Belgique in samenwerking met de Universitaire Stichting. Inschrijven en Meer informatie.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.Read more

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:.

Woensdag 9 juni 2021 om 19.30u: Welcome back concert met Philip Catherine, Paulo Morello en Sven Faller 

Abonnementen voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2021 voor Piano. Meer informatie.

Open Monumentendagen op 19 en 20 september 2020. Meer informatie.

Van zondag 25 juli tot zondag 1 augustus 2021: Muzikale reis naar het Festival Crete Senesi met Philippe HerrewegheNadere informatie.

Zaterdag en zondag 18 en 19 september 2021: Openmonumentendagen te Brussel met als thema "Meeting points".  Meer informatie volgt.

Muziekconcerten in Bozar in 2021-2022: klik hier.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.Read more

In opvolging van de reis van Universitaire Stichting naar Sils Maria en de voorstelling van het boek Sils-Maria - ‘île bienheureuse’ pour Nietzsche” (P.A.Bloch), wordt op woensdag 13 oktober 2021 om 18 u. een causerie georganiseerd over het artikel “Friedrich Nietzsche, une pathobiographie basée sur une revue systématique de la littérature(Sculier J.-P.,  Flamée M., Durieux V. en Bloch P.-A. ),  gepubliceerd in het tijdschrift “Revue Médicale de Bruxelles” in het nummer van sept-okt 2019. 

Sprekers : Prof. J. P.Sculier (F) die spreekt over de ziekte zelf, in dialoog met Prof. M. Flamée (N en F) die commentaar geeft over de invloed van de ziekte van Nietzsche op zijn werk.

Deze causerie was voorzien in maart 2020, maar uitgesteld ten gevolge van de Covid 19 - crisis.

Causerie gevolgd door een hapje en een drankje. Per inschrijving is één exemplaar van het artikel voorzien.

Meer informatie over het onderwerp en de spreker.

Deelname: 25 € p.p. Inschrijven voor 6/10/2021. Inschrijvingsformulier.Read more

Na een complex jaar, nodigt het Paleis voor Schone Kunsten tijdens de volgende maanden opnieuw een aantal grote orkesten en befaamde musici-solisten uit, binnen een gevarieerd programma, volgens de COVID-regeling.

Met de Universitaire Stichting naar een selectie van veertien hoogstaande concerten geeft u recht op een gunstige ledenprijs met belangrijke reductie (in abonnement of losse concerten) en het Concert met Cecilia Bartoli in 1ste of 2de cat. met een kleinere korting.

Voor meer informatie, het programma en de inschrijvingsmodaliteiten, kli "Read more" hieronder.Read more

 

Dinsdag 22 juni 2021: Daguitstap naar het "Domaine de Mariemont" en de tentoonstelling "Le monde de Clovis. Itinéraires mérovingiens"  met de directeur Richard Veymiers en de conservatoren van het Museum.

Voor het programma en meer informatie over het Domein, klik op "Read more" hieronder.
Aangezien het gaat om een wetenschappelijke instelling van de Fédération Wallonie-Bruxelles, ging het bezoek door in het Frans en wordt de informatie verder enkel in het Frans verstrekt.
 Read more

 

Om u te verwelkomen bij onze heropening wilden wij u verrassen met een exclusief jazz-concert Manoir de mes rêves met Philip Catherine (electric guitar)Paulo Morello (electric & acoustic guitar), Sven Faller (bass).
Dit concert ging door op woensdag 9 juni 2021 om 19u30, gevolgd door een receptie (met respect voor de COVID-reglementering). Het was een conviviaal terugzien van en tussen de leden! 

Voor meer informatie, klik "Read more" hieronder.Read more

 

Ook dit jaar organiseert de Universitaire Stichting voor de leden een reis naar Toscane, naar het Festival delle Crete Senesi met Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale. Deze reis gaat door van 25/7 tot 1/8/2021.

Voor meer informatie klik deze link.

Gezien het kortbij is, wordt ZO SPOEDIG MOGELIJK bevestiging gevraagd met de volgende details:

  • Ik kom alleen / per koppel.
  • Ik stuur als bijlage kopie van mijn ID-kaart met officiële naam per ingeschreven deelnemer.
  • Ik boek de vlucht mee met de groep.

 Read more

In opvolging van het webinar van 11 maart 2021 over de pest in Doornik in de 14e eeuw en de ermee gepaard gaande overheidsmaatregelen, organiseerde de Universitaire Stichting een webinar over een meer recente pandemie “de Spaanse Griep” in 1918-1920. Over deze pandemie hebben velen van ons horen spreken door onze ouders of grootouders, maar we hebben nu maar, door de corona-pandemie, een duidelijk gevoel gekregen wat een dergelijke pandemie voor de gemeenschap betekent.
De Spaanse Griep heeft voor de Universitaire Stichting een bijzondere betekenis, daar de Universitaire Stichting ontstaan is ten tijde van de pandemie. Inderdaad, de Universitaire Stichting is formeel opgericht in 1920 en heeft haar activiteiten aangevat in 1921. Ze herdenkt dus haar 100-jarig bestaan in volle lockdown periode.
Het webinar over de “Spaanse Griep” werd georganiseerd op dinsdag 20 april 2021 van 13 u. tot 14.30 u. De inleidingen werden gegeven door de professoren Isabelle Devos (UGent) en Sophie Vanwambeke (UCLouvain). De lezingen werden alternerend gehouden in het N en het F.
Klik “Read more” hieronder voor meer informatie over de inhoud en de sprekers, alsook voor de PowerPoint-presentatie en de video-opname van de uiteenzettingen.Read more

Sedert één jaar zijn we volledig ondergedompeld in de pandemie van COVID-19. Voor iedereen onder ons – ook voor de regering – een volledige nieuwe ervaring. Maar in de loop van de geschiedenis is de mensheid reeds vaak met een pandemie geconfronteerd geweest. Hoe werd daar vroeger op gereageerd? Aan de hand van recent ontdekte handschriften hebben de professoren Marc BOONE (UGent) en Claire BILLEN (ULB) bestudeerd hoe de stadsmagistraat van Doornik heeft gehandeld ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw.

Hierover organiseerde de Universitaire Stichting op 11 maart 2021 van 13 tot 14.30 u. een online seminarie (webinar) (N/F) met de bovengenoemde onderzoekers. Voor meer informatie en de presentatie, klik “Read more” hieronder.Read more

Pagina's