De Universitaire Stichting organiseert tal van activiteiten voor de leden van de Club. In deze rubriek wordt een kort verslag gegeven van enkele voorbije activiteiten.
Dinsdag 13 december 2022: Programma
Om 10 u Geleid bezoek (N) aan het GUM, het Gents Universiteitsmuseum (K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent), het nieuw museum van de Universiteit Gent, met ontvangst en inleiding door Dr Marjan Doom, directeur.
Lunch: Restaurant Mub’art – Museum van Schone Kunsten te Gent.
Om 14 u : Bezoek (N) aan de fototentoonstelling “Licht uit het Oosten. Licht op het Oosten. Franz Cumont (1868-1947) en de antieke mysterieculten", onder leiding van prof. Danny Praet,.in het Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst, Rozier 1, Gent.
Bezoek aan de tentoonstelling "Alexandrië: vervlogen toekomsten" onder leiding van de commissarissen Arnaud Quertinmont en Nicolas Amoroso (van het Musée de MARIEMONT) (en F), gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.
Alexandrië: vervlogen toekomsten blikt terug op de gloriejaren van de antieke grootstad aan de hand van een 200-tal werken uit de grootste Europese museumcollecties. De tentoonstelling werpt een ander licht op Alexandrië en plaatst de stedenbouwkundige, politieke en religieuze organisatie van de stad in de kijker. Ook het dagelijkse leven van de inwoners en de wetenschappelijke en filosofische uitstraling van dit kloppende hart van de antieke beschaving tussen de 4e eeuw v.C en de 4e eeuw n.C. komt aan bod. Een 20-tal hedendaagse werken vult het relaas van de tentoonstelling aan en legt kritische en poëtische verbanden in verschillende zijsprongen die vorm krijgen in een ambitieuze scenografie. Veel van de aangekaarte thema’s worden bovendien verruimd met uitstapjes naar andere periodes, van de Byzantijnse en Arabische hoogdagen tot de moderne tijd, om het beeld van Alexandrië doorheen de geschiedenis nog scherper te stellen.
Mede gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie als onderdeel van het internationale project “Alexandrië: (Re-)activatie van de gemeenschappelijke stedelijke verbeeldingen / Alexandria : (Re)activating Common Urban Imaginaries.
Woensdag 7 december om 17.30 u. Avondlezing "Hernieuwbare energie : Ja, maar … Kernfusie : een beloftevolle energiebron voor de toekomst." door prof. Jef Ongena. (KMS-ERM).
Inleiding door Dr. Ir. Georges Van Goethem (Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen van België (ARSOM -KAOW), docent aan verschillende Belgische en Franse universiteiten).
Lezing en debat, gevolgd door een hapje en een drankje.
Dinsdag 22 november om 10 uur : Bezoek aan de tentoonstelling Shin Hanga, De nieuwe prenten van Japan (1900-1960), ingeleid door Mevrouw Nathalie Vandeperre, Conservator van de collecties Verre Oosten en Co-commissaris van de tentoonstelling.
Welkom vanaf 9.30 u. aan de hoofdingang van het Museum voor Kunst en geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel.
Na het bezoek, lunch in de Universitaire Stichting.
De tentoonstelling Shin hanga – De nieuwe prenten van Japan 1900-1960 laat het publiek kennismaken met de belangrijkste stroming van de Japanse prentkunst in de 20ste eeuw. Shin hanga prenten zetten in zekere zin de lijn voort van de traditionele prentkunst of ukiyo-e, in het Westen bekend dankzij grote kunstenaars als Hokusai, Utamaro en Hiroshige. Hoewel ze dezelfde techniek van houtdruk hanteren en er ook een aantal klassieke thema’s terugkomen, waaronder de landschappen, de vrouwen- en de acteursprenten, verleiden de shin hanga prenten door een nieuwe esthetiek, hoogstaande materialen en uiterst luxueuze uitvoeringen.
De presentatie geeft een inleiding op het thema aan de hand van prenten uit de tentoonstelling, zodat men vervolgens zelf op eigen tempo de expo kan ontdekken.
Op donderdag 23 juni 2022 organiseerde de "Koninklijke Vereniging voor Politieke Economie van België" in samenwerking met de Universitaire Stichting een debat (N/F) met Prof. Bram De Rock (KULeuven - ULB), in dialoog met Prof. Philippe Van Parijs (UCLouvain), over
"Wat heet dan gelukkig zijn? Een economisch perspectief"
Onderwerp
In de lezing “Wat heet dan gelukkig zijn? Een economisch perspectief” zal prof. De Rock zijn onderzoek nader toelichten en in het bijzonder zal hij focussen op het individueel welzijn van de Belgen. Vooreerst zal hij aangeven dat economen hier wel degelijk een meerwaarde kunnen bieden en dat deze verder reikt dan het in kaart brengen van financiële middelen van gezinnen. Vervolgens zal hij enkele opvallende resultaten bespreken uit het boek “Well-being in Belgium, beyond happiness and income’’ dat hij samen met collegae van vier Belgische universiteiten in 2018 publiceerde.
De spreker
Bram De Rock is gewoon hoogleraar economie bij ECARES (Université libre de Bruxelles), in combinatie met een zelfde positie aan het departement economie van de KU Leuven. Hij heeft tevens gastaanstellingen aan het University College London en het Institute for Fiscal Studies (London). Bram De Rock publiceerde meer dan 60 artikels in internationaal toonaangevende tijdschriften zoals onder andere The American Economic Review en The Journal of Political Economy. In juni 2019, ontving hij, samen met Laurens Cherchye en Frederic Vermeulen, uit de handen van zijne Majesteit de Koning de prestigieuze Francqui prijs in de humane wetenschappen. Dit om het maatschappelijk belang van hun gezamenlijke onderzoeksagenda te onderstrepen.
De discutant
Philippe Van Parijs, prix Francqui 2001, a dirigé la Chaire Hoover d’éthique économique et sociale de l’UCLouvain de 1991 à 2016. Il est actuellement professeur invité à l’UCLouvain et à la KU Leuven et Robert Schuman Fellow à l’Institut universitaire européen (Florence). Ses livres les plus récents sont Basic Income. A radical proposal for a free society and a sane economy (Harvard UP, 2017, avec Yannick Vanderborght) et Belgium. Une utopie pour notre temps (Académie royale, 2018).
"In de coulissen van het museum…De moord op Marat. Een nieuwe kijk op het meesterwerk van Jacques-Louis David (1748-1825)" in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Bezoek aan de focustentoonstelling en aan het laboratorium voor materiaal-technisch onderzoek van kunstwerken met Prof. dr. David Strivay & dr. Catherine Defeyt, Centre Européen d’Archéometrie, ULiège (F), met inleiding en begeleiding van het bezoek door Dr. Francisca Vandepitte, Conservator moderne kunst KMSKB (N), tevens part-time docent aan de VUB. Het bezoek werd gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.
Meer informatie over de tentoonstelling
Focustentoonstelling: De moord op Marat van Jacques-Louis David (1748-1825)
We bieden onze leden graag goede plaatsen aan voor een aantal abonnementformules en losse tickets voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor cello.
U kunt de abonnementformules, de aangeboden dagtickets, de data en de prijzen zien op het document dat u kunt downloaden door deze link te klikken.
Op dinsdag 17 mei 2022 om 14.30 u. organiseerden we een bezoek aan de tentoonstelling «Before Time Began» in het Museum Kunst en Geschiedenis, een mooie aanvulling op het gediversifieerd activiteitenprogramma van de Universitaire Stichting.
Conservator Nicolas Cauwe, eveneens co-commissaris van deze tentoonstelling, verzorgfr een inleidende voordracht (in het Frans) in het grote Auditorium van het museum (ca. een uur) waarna de leden de expo vrij kunnen bezoeken. Dr. Nicolas Cauwe geeft ook al meerdere jaren les aan de UCLouvain.
Facultatief: vooraf lunch in de Universitaire Stichting, stipt om 12 u. Bezoek om 14.30 u.
Infirmatie over de tentoonstelling
De wereld van de Aboriginals is wonderlijk en fascinerend, vol geheimen voor niet-ingewijden. De eerste inwoners van Australië zijn de erfgenamen van de oudste ononderbroken cultuur ter wereld. Before Time Began verwijst naar de Droom en de creatie van het land, maar ook naar het ontstaan van de hedendaagse kunst. De tentoonstelling past in de vernieuwde missie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) om in Brussel, in het hart van Europa, nieuwsgierigheid en verwondering aan te wakkeren voor de werelden die vrouwen en mannen hebben gemaakt. De KMKG bieden democratiserende, inclusieve en meerstemmige ruimtes aan voor een kritische dialoog over verleden en toekomst. Ze streven diepere inzichten in samenleving en culturen na. Dat moedigt ons allen aan om beter zorg te dragen voor de wereld, waardoor we ons ook een andere wereld kunnen voorstellen. Deze tentoonstelling is een concept van de Fondation Opale in Lens (Zwitserland), Europa’s belangrijkste centrum voor Aboriginal kunst en cultuur.
Op vrijdag 29 april 2022 om 20 u organiseerde het Collegium Vocale, in samenwerking met de Universitaire Stichting, een "Verjaardagsconcert Philippe Herreweghe 75 jaar". Dit exclusief concert ging door in de unieke historische refter van het STAM in Gent en werd gevolgd door een receptie voor degene die ingeschreven hebben via de Universitaire Stichting.
Naar aanleiding van dit concert wordt ook het jubileumboek voorgesteld : “50 jaar Collegium vocale en 75 jaar Philippe Herreweghe”, gemaakt door de fotograaf Stephan Vanfleteren – en aangeboden in voorverkoop aan 50€.
Locatie: de unieke historische refter van het STAM museum in Gent.
Info over het Collegium Vocale: klik deze link.
Programma
CARLO GESUALDO [1566–1613]
Madrigali a 5 voci, libro quinto [1611] – selectie
Solisten Collegium Vocale Gent
Miriam Allan ǀ soprano
Barbora Kabátková ǀ soprano
Marine Fribourg ǀ alt
Benedict Hymas ǀ tenor
Tore Tom Denys ǀ tenor
Jimmy Holliday ǀ bass
Thomas Boysen ǀ lute
Philippe Herreweghe ǀ conductor
Info over Carlo Gesualdo
Dat de excentrieke componist Carlo Gesualdo, Prins van Venosa, in 1590 zijn vrouw en haar minnaar in flagranto delicto aantrof en koelbloedig over de kling haalde is een bekend feit. Maar is er ook een verband tussen deze gruwelijke gebeurtenis en de spectaculaire klankwereld en emotionaliteit van zijn madrigalen? Geen muziek is expressiever en getormenteerder dan Gesualdo’s laatste bundels, waaronder het Vijfde Madrigaalboek. Uitgegeven twee jaar voor zijn dood in 1613 op het landgoed van de componist nabij Napels laat deze verzameling dramatische juweeltjes u binnendringen in het hoofd van een compromisloos genie en proeven van oneindige liefdespijn, grandioos vermomd als bitterzoet verlangen!
Op donderdag 31 maart 2022 bieden we een exclusief huisconcert aan met Xiaolu Zang, lhalve-finalist Koningin Elisabeth-wedstrijd voor piano 2021. Het concert start om 20 u. stipt en wordt georganiseerd in samenwerking met dr. Erik Loosen (Voorzitter Vereniging Vlaamse Academici Brussel en lid van de Universitaire Stichting) en de Koningin Elisabeth-wedstrijd. Het concert wordt gevolgd door een hapje en een drankje.
Programma
Bach-Busoni: Chaconne
Schubert: 4 Impromptus, Op.90 D.899
Janáček: Piano Sonata 1.X.1905 ‘from the Street’
Liszt: Hungarian Rhapsody No.2
Biografie van Xiaolu Zang
Described as ‘An exceptionally modern, open, accessible musician with a fantastic combination of flawless technique, sense of nuance and brilliant stage presence’ (Ouest-France),‘Mind-blowing’ (La Libre Belgique), 21-years-old Xiaolu Zang emerges as one of the very noticeable pianists of his age and starts captivating audiences both in Europe and Asia. Xiaolu Zang has performed numerous concerts in China, Germany, Japan, Austria, France, Italy, Belgium, Spain, Portugal and Greece, and was invited to perform in music festivals including Fondazione Arena di Verona, University Foundation Brussels, ‘Hammerklavier’ Concert Series, Cultura Viva, International Summer Academy of Mozarteum Salzburg, Beijing International Music Festival, BNP Paribas Music Festival, ‘Piano à Mayenne’ Music Festival, Festival de Dracenuits, Poros International Piano Festival, Leipzig Mendelssohn Piano Festival. He performed with Niedersächsisches Staatsorchester Hannover, Fondazione Arena di Verona Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, ‘Mihail Jora‘ Philharmonic Orchestra of Bacau and worked together with orchestral directors Frank Braley, Francesco Ommassini, Valtteri Rauhalammi, Florian Groß and Ovidiu Balan. He has performed in concert venues including Beijing National Centre of Performing Arts, Beijing Concert Hall, Shanghai Grand Theatre, Beijing Steinway Hall, Wiener Saal in Salzburg, Concert Hall of Leipzig Mendelssohn University, Teatro dell' Osservatorio Bologna, Theatre Poros, Sala Maffeiana, Brussels Centre for Italian Culture, Teatro Filarmonico Verona, Theatre Municipal Mayenne, Théâtre Scène Conventionnée de Laval. Xiaolu Zang was born in 1999. He started his professional study at Beijing Central Music Conservatory Middle School under Professor Ye Lin and has won first prizes in several major national competitions during his studies. In 2017 he was admitted in Hannover University of Music, Drama and Media with an excellent high grade of his audition, and continued his music studies under Arie Vardi. He has attended masterclasses by world-renowned musicians Andrea Bonatta, John O’Conor, Dang Thai Son, Vladimir Feltsman, Stefano Fiuzzi, Pavel Gililov, Bernd Goetzke, Klaus Hellwig, Alexander Korsantia, Jerome Lowenthal and Boris Petrushansky during his studies. He has performed as a chamber musician with award-winning flautist Yu Yuan. Xiaolu Zang has left strong impressions on worldwide stages of music competitions. He was the winner of Verona International Piano Competition, Mayenne International Piano Competition, a finalist of Busoni International Piano Competition, a Semi-finalist of Leeds International Piano Competition, Queen Elisabeth International Music Competition and Hamamatsu International Piano Competition, a prizewinner of Santa Cecília International Piano Competition, Ettlingen International Piano Competition and Singapore International Piano Competition. Xiaolu Zang is now living in Hanover, Germany. He is going to perform concerts and recitals in Italy, Germany, Belgium, Portugal, China and Japan in the season 2021/22. He will be a performing artist for the China Pavilion of Expo 2020 Dubai in January 2022.