Voorbije activiteiten

De Universitaire Stichting organiseert tal van activiteiten voor de leden van de Club. In deze rubriek wordt een kort verslag gegeven van enkele voorbije activiteiten.

 - (13 jul 2024 tot 14 jul 2024)

 

In opvolging van vorig jaar, nodigden we onze leden uit op het VIP Weekend van het International Piano LAB for young artists onder de artistieke leiding van Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat en favoriet van het publiek van de Koningin Elisabeth-wedstrijd voor Piano 2007, BAEF-Fellow en tevens lid van onze Club.

Voor de leden van de Universitaire Stichting werd een speciaal VIP-Arrangement voorgesteld (zie verder), met verschillende formules. Overnachting was mogelijk in Martin’s Hotel De Rentmeesterij ****.

Meer info omtrent Piano LAB via www.piano-lab.be

 

 

 - (30 mei 2024)

De FFUE (Foundation for the Urban Environment) organiseerde,, met medewerking van de Universitaire Stichting, een colloquium ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van FFUE en de publicatie van het boek " Oser la transition - 22 histoires belges pour inspirer l’avenir ".

Het colloquium (dat doorging in het Frans) zette de reflectie verder rond de voorwaarden voor het ontstaan van initiatieven en bedrijven voor transitie en grondstofbesparing in België. 

Het colloquium werdgevolgd door een drink. 

Verdere informatie:

• Plaats: Universitaire Stichting, Egmontstraat 11, 1000 Brussel - CATTIERZAAL

• Openbaar vervoer: Centraal Station, metrostation Troon en bus 71

• Parkeren: Parking Deux Portes - Naamse Poort, twee mogelijke ingangen: Waterloolaan 2a, 1000 Brussel of de Gulden Vlieslaan (tegenover Apple), Brussel

Informatie over het colloquium via deze link.

Alle informatie over de publicatie vindt u via de link.

 - (14 mei 2024)

Op dinsdag 14 mei 2024 organiseerde de Universitaire Stichting een dagbezoek aan de Plantentuin van Meise met prof. Jan Rammeloo, voormalig directeur van de Plantentuin, professor emeritus van UAntwerpen, en mevrouw Jeanine Van Oostveldt-Dierendonck. 

Copyright afbeelding: Jan De Wilde

Programma

Afspraak 9 :45 .(eigen vervoer)
10:00 - 10:00 u.: bezoek (eerste deel)
12:00 - 13:30 u.: Lunch Oranjerie
13:30-  17.00 u.: vervolg van het bezoek
Einde 17 u.

In de Plantentuin Meise is er de laatste jaren fors geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen en in het herstel van een verloederend patrimonium. Het is een instelling voor wetenschappelijk onderzoek die tot de wereldtop behoort in zijn soort. Naast het onderzoeksluik is er een belangrijke publiekswerking. Tijdens het bezoek proeven we van beide luiken. In wat we bezoeken bestaat geen enkele overlap met het bezoek van enkele jaren geleden.

We starten met een bezoek aan het herbarium en de bibliotheek en je krijgt er een zeer beknopt overzicht van de wetenschappelijke activiteiten. Nadien trekken we het Domein in, bezoeken de nieuwe eilandtuin, de culinaire belevingstuin om het middagmaal te gebruiken in de “ Oranjerie".. Na de middag bezoeken we het Kasteel van Boechout (min of meer uitgebreid naargelang de tentoonstelling die er loopt), de Groene Ark (een volledig nieuw kassencomplex met wetenschappelijke verzamelingen levende planten) en het Plantenpaleis, een 1 ha groot serrecomplex waarvan de vernieuwde binneninrichting in 2023 afgerond werd. Tijdens het bezoek slaan we heel wat moois over, ook al zal hier wel enige duiding bij gegeven worden, maar te veel is nu eenmaal trop en trop is nu eenmaal te veel.

 - (26 apr 2024)

Op 26 april 2024 brachten we, onder de leiding van Prof. Joost van der Auwera (UGent en Afdelingshoofd op rust "Oude Beeldhouw- en Tekenkunst", Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, lid van onze Club) een bezoek aan Brugge, geen gewoon toeristisch bezoek, maar een exclusief bezoek voor de cultuurliefhebber.

Wandelend, vanaf het station naar de betrokken wijk, gaf Prof. Joost van der Auwera uitleg over de hoogtepunten.

Programma:

-          de Sint-Sebastiaansgilde: een exclusief bezoek met gidsen (Nl/Fr) (10u-11u). Bij de Sint-Sebastiaansgilde krijgen we koffie. 

-          de Jerusalemkerk- Adornem-domein  (in de privé-handen van de familie de Limburg-Stirum) (ca. 11.15-12.15u) – geleid bezoek.

-          lunch in restaurant “De Verloren Hoek”.

-          het Groot Seminarie, grondig bezoek met de Rector, 14u30 tot ca 16.15u., rondgang met exclusieve toegang tot de manuscripten van de Ter Duinenabdij.

-          de Sint-Annakerk (ook de barokke salonkerk genoemd) 16:30u-17u.

Daarna te voet terug naar het station via een andere interessante weg.

 - (24 apr 2024)

Op 24 april 2024 organiseerde de Universitaire Stichting, in samenwerking met de Koninklijke Militaire School en het Egmont Instituut, een debat (N/F) over de uitdagingen voor de geostrategie en de wereldorde in het internationale verkiezingsjaar 2024. De sedert 2022 aan gang zijnde oorlog in Oekraïne stelt ons voor zeer grote geostrategische uitdagingen. Ook worden in 2024 in meer dan 50 landen verkiezingen gehouden, in het bijzonder in Europa, de Verenigde Staten en Rusland, komt er een nieuwe leiding voor de NAVO en voor Europa. Welke zijn de voornaamste uitdagingen waarmee onze wereld moet omgaan?  Hoe gaan we vanuit militair oogpunt en vanuit politiek oogpunt met deze uitdagingen om? Deze zeer belangrijk problematiek werd ingeleid vanuit militair oogpunt door Luitenant-kolonel Tom Simoens, professor Geschiedenis KMS, en Kolonel SBH Peter Philipsen, militair docent KMS, en vanuit politiek-strategisch oogpunt door Ambassadeur Ghislain D’hoop, Buitenlandse Zaken. Moderator van het debat was divisie-admiraal Yves Dupont, commandant van de KMS.

Het debat werd gevolgd door een receptie.

De sprekers

Luitenant-kolonel Tom Simoens is professor Geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School. Hij plaatst de geopolitieke uitdagingen in een historische context en een bredere perspectief sedert 1945 en bespreekt de vraag of we werkelijk te doen hebben met een historisch keerpunt.

Kolonel stafbrevethouder Peter Philipsen, militair docent aan de Koninklijke Militaire School, plaatst de huidige uitdagingen in een bredere militaire context.

Ambassadeur Ghislain D’hoop is een senior diplomaat, die in zijn 40-jarige carrière diverse leidinggevende functies heeft opgenomen (Buitenlandse Zaken, koninklijk raadgever, ambassadeur in Berlijn, voorzitter VN commissie Drugs, vice-voorzitter IAEA Board) en thans wnd. Directeur-Generaal voor Multilaterale aangelegenheden en Globalisatie is op het Ministerie Buitenlandse Zaken.

 - (16 apr 2024)

Op dinsdag 16/4/2024 om 10.30 u Geleid bezoek aan de tentoonstelling IMAGINE! – 100 Years of International Surrealism onder de leiding van dr. Francisca Vandepitte, curator van de tentoonstelling, gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

Afbeelding: Salvador Dalí, Soft Construction with Boiled Beans (Premonition of Civil War), 1936. Philadelphia Museum of Art, The Louise Arensberg Collection. © Philadelphia Museum of Art | Fundació Gala-Salvador Dalí / Sabam Belgium, 2024.

De tentoonstelling

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE!, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond.

Van Max Ernst tot Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró, Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray, Leonor Fini: ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.

Elk partnermuseum huist de kern van de reizende tentoonstelling en verrijkt deze door de klemtoon te leggen op haar eigen erfgoed. In Brussel vertrekken de KMSKB vanuit het symbolisme om een verbredende lezing van het surrealisme te kunnen bieden. 

Met meer dan 130 kunstwerken (schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s) belicht IMAGINE! de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en een van zijn voorlopers, het symbolisme.

Vanaf 1880 was Brussel een culturele hotspot voor de kunsten en de avant-garde, zoals blijkt uit de tentoonstellingen van de Groupe Les XX en La Libre Esthétique. Het symbolisme, vertegenwoordigd door Rops, Spilliaert, Khnopff, Delville en Minne, ontwikkelde zich hier en anticipeerde op de opkomst van de surrealistische beweging.

Enkele decennia later wordt de stad het brandpunt van het Belgisch surrealisme. Ondanks de culturele breuk die de Eerste Wereldoorlog met zich meebrengt, zijn de oudere symbolisten en de opkomende jeugd niet fundamenteel van elkaar vervreemd.

Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. 2024 is dan ook het geschikte jaar om het surrealisme in de kijker te zetten: De beweging zette België internationaal op de kaart en vond tegelijkertijd verspreiding en betekenis binnen een Europese context. Bovendien is het in 2024 honderd jaar geleden dat het "Manifest van het Surrealisme" (1924) voor het eerst gepubliceerd werd. Met de tentoonstelling IMAGINE! vieren de KMSKB de honderdste verjaardag van het surrealisme binnen een optimale Europese context.

Na Brussel en Parijs zal de tentoonstelling haar Europese en internationale tournee voortzetten in de Hamburger Kunsthalle en de Fundación Mapfré in Madrid, alvorens te eindigen in het Philadelphia Museum of Art.

 - (11 apr 2024)

Exclusief huisconcert met mezzo-soprano Maria Warenberg, Nederlandse laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2023, begeleid aan de piano door Nino Pavlenichvili. Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met dr. Erik Loosen, lid van de Club van de Universitaire Stichting, Voorzitter van de Vereniging Vlaamse Academici afdeling Brussel en de Koningin Elisabeth-wedstrijd.

Het concert werd gevolgd door een walking cocktail in aanwezigheid van de musici.

Programma

J.S. Bach   Mass in B minor, BWV 232, Laudamus te
W.A. Mozart   La Clemenza di Tito, Torna di Tito a lato
G. Mahler   Rheinlegendchen
P.I. Tchaikovsky   Non but the lonely heart
Piano solo   Tchaikovsky-  April
M. Mussorgsky   With the nanny
M. Mussorgsky   In the corner
M. Mussorgsky   The Beetle
M. Mussorgsky   Evening prayer
J. Massenet   Coeur dans amour from Cendrillon
P.I. Tchaikovsky   Was I not a blade of grass in the field
Piano solo   Massenet -  Thais
H. Berlioz -  L’ile inconnue
G. Rossini   Una voce poco fa from Il barbiere di Siviglia

De musici (teksten van de Koningin Elisabethwedstrijd)

Maria Warenberg, Nederlandse laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang 2023, studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Sasja Hunnego. Daarnaast volgde ze masterclasses bij docenten van de Juilliard School, ondermeer bij Ann Murray, Sergei Leiferkus en Angel Brower. Vorig seizoen maakte ze haar debuut bij Opera Zuid in Maastricht, in de rol van Stéphano in Gounods Roméo et Juliette. Momenteel studeert ze aan de Dutch National Opera Academy, waar ze optrad als Costanza in Haydns L’isola disabitata met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Kenneth Montgomery, en als Ramiro in Mozarts La finta giardiniera. Dit seizoen is Maria Warenberg ook te zien met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Enrico Delamboye, in het Concertgebouw Amsterdam en in TivoliVredenburg. Ze heeft naast operarepertoire een grote passie voor liedrepertoire.

De in Georgië geboren Nino Pavlenichvili studeerde af aan het Conservatorium van Tbilisi. Daarna verhuisde ze naar Frankrijk, waar ze zich specialiseerde in de begeleiding van jonge zangers aan het Conservatoire National de Région de Toulouse en vervolgens aan het Centre de Formation d’Artistes Lyriques de Marseille. Nadat ze was opgemerkt tijdens haar optredens met het Orchestre du Capitole, werd ze veel gevraagd door de toonaangevende Franse operahuizen. Ze werkt regelmatig samen met het Festival d’Aix-en-Provence als repetitor. Als specialiste van het Russische repertoire bereidde ze verschillende Russischtalige producties voor, met name in de Opéra de Lyon, het Teatro Massimo te Palermo, de Opera San Carlo in Napels, het Théâtre du Capitole in Toulouse en het Koninklijk Munttheater. Nino Pavlenichvili brengt ook regelmatig recitals met zangers als Vladimir Galouzine, Tamar Iveri, Béatrice Uria Monzon, Jean-Luc Viala, Anne-Catherine Gillet, Anais Constant en Stéphane Degout. In 2016 nam ze Abendlied-Morgenlied op met Les Éléments, o.l.v. Joël Suhubiette. Daarnaast is ze al enkele jaren de officiële pianiste van verschillende zangwedstrijden in Toulouse, Marseille en Marmande.

 - (28 mrt 2024)

Speciaal op verzoek van de leden, op 28 maart 2024 om 17 u een nocturne, met geleid bezoek (N /F) aan de tentoonstelling ‘Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’ in BOZAR, gevolgd door een paasfestijn in de Universitaire Stichting.

Afbeelding: René Magritte : Le bain de cristal (1946 collection privee c phototheque r. magritte adagp images paris2019_1)

Na het geleide bezoek kan u nog even door alle andere tentoonstellingen (James Ensor, Chantal Akerman: Travelling, Van wanhoop naar hoop: kinderen na gewapend conflict) gratis wandelen.

https://www.bozar.be/nl/kalender/james-ensor-maestro

https://www.bozar.be/nl/kalender/chantal-akerman-travelling

https://www.bozar.be/nl/kalender/van-wanhoop-naar-hoop-kinderen-na-gewapend-conflict

De tentoonstelling

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. 1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé, leidraad in deze expo.

De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. In Histoire de ne pas rire schenken we extra aandacht aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen.

Geleid bezoek aan de tentoonstelling IMAGINE! 100 Years of International Surrealism in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België op dinsdag 16 april om 10u30, gevolgd door lunch. Zie link.

 - (19 mrt 2024)

De Universitaire Stichting wenst hulde te brengen aan de heer Damien Wigny, lid van de Club van de Universitaire Stichting, die van bij het opstarten van de activiteiten van de Universitaire Stichting, actief deelnam aan culturele reizen (zoals Transsylvanië, Armenië en Georgië, Sils-Maria, …) en zelf culturele reizen gidste voor de leden (Toscane, Sicilië, Les Villas Palladiennes, Luxemburg, Trier, Metz, Nancy, …).

Hij was actief betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Galaconcert voor MS, waar hij ook gehuldigd werd op 19 maart 2024 om 20 uur in BOZAR.

De Universitaire Stichting nam een optie op plaatsen in 1e (corbeille) en 2e cat. (parterre zetels middenbeuk). Nadien werd een glas aangeboden.

Voor het programma, klik onderstaand bestand.

 - (25 jan 2024)

De leden van de Club van de Universitaire Stichting en hun partner werden uitgenodigd op de Nieuwjaarsreceptie op donderdag 25 januari 2024 om 17.30 u.
Ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie werd een zeer geapprecieerde toelichting gegeven worden over het schilderij dat in de gang van ons gebouw hangt, naast de ingang tot het restaurant, en dat de geschiedenis van ons land uitbeeldt, door prof. Em. Marc Boone (UGent) en Prof. Catherine Lanneau (ULiège)

Het schilderij

Het schilderij dat nu in de Universitaire Stichting wordt tentoongesteld, getiteld "De geschiedenis van België tot 1914" (Emiel Walraevens), is enerzijds erg mysterieus door de vaagheid van de context waarin het werd gemaakt, en anderzijds onthullend voor de patriottische en teleologische interpretatie van de nationale geschiedenis, die vooral door Henri Pirenne werd gepopulariseerd. Het werk verheerlijkt de waarden van de 'Belgische ziel' en is nu een zeer interessant herinneringsobject.

Pagina's