Rozentuin (Coloma) en Erfgoedtuin in Gaasbeek

Geleid bezoek aan de rozentuin (Coloma) (St-Pieters-Leeuw) en aan de erfgoedtuin in Gaasbeek o.l.v. prof.Jan Rammeloo, Eredirecteur van de Plantentuin van Meise, en de heer Marcel Vossen, Ere-provinciaal directeur van het Agentschap natuur en bos, die aan de wieg stond van beide tuinen.  

De rozentuin Coloma (Sint-Sebastiaansstraat 12, 1600 Sint-Pieters-Leeuw) : Rozentuin met internationale faam. In het 15 hectaren grote domein vindt u wel meer dan drieduizend rozenvariëteiten uit alle werelddelen. De tuin werd aangelegd in vier delen: de rood-witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin en de internationale tuin. (info voor inschrijving volgt later).
Lunch: in De Koetsier (Joseph Depauwstraat 27, 1600 Sint-Pieters-Leeuw). De Koetsier is gelegen in het park Coloma. Hier kan men in alle rust een lekkere trappist drinken en een hapje eten. 
Museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek (Parking : Kasteelstraat 40, Lennik). De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde Franse tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.
Ter info: 
Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België!. Tijdens een wandeling ontdekt u enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon, en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers.