Welkom bij de club

 • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
 • Het volledige programma van onze activiteiten online
 • Biermans-Lapôtre, een internationale residentie
 • All you have to know about our ethical forums

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

 • voor academici van heel het land,
 • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
 • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

In de Universitaire Stichting zijn er ruime en elegante salons, waar de leden en hun gasten in een stijlvol decor contacten kunnen leggen met hun collegae en andere genodigden. In de leeszaal liggen binnen- en buitenlandse dagbladen van verschillende strekking en taal ter beschikking. De gasten vinden er tevens een uitgebreid gamma van courante weekbladen en wetenschappelijke tijdschriften. 

In ons restaurant kunnen de clubleden en hun genodigden tijdens de middaguren een maaltijd  nemen. 

Ons hotel beschikt over 14 stijlvolle kamers waarin zowel de binnen- als de buitenlandse leden voor beperkte duur kunnen verblijven.

Tevens organiseert de Universitaire Stichting een ruim gamma van wetenschappelijke, culturele en artistieke activiteiten voor de leden van de Club.

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te  klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Een reeks activiteiten ter ere van de vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Baeck. Hieronder het programma. Voor meer informatie klik op de datum van de activiteit.

Een nieuwe reeks lunch-debatten in het  kader van "World of Cities" wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Voor verdere informatie klik hier.

NEW !  De volgende editie van het Ethisch Forum heeft als onderwerp hebben het toenemend gebruik van het Engels in het hoger onderwijs met de provocatieve titel "Towards Anglophone universities?" en gaat door op donderdag 6 december 2018. Verdere informatie op de website van het Ethisch Forum.Lees verder

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Voor de concerten in Bozar en de voorstellingen in het Nationaal Theater, zie de afzonderlijke aankondigingen.

Culturele reizen voor de leden van de Universitaire Stichting in het huidig academiejaar: 

 • Woensdag 4 juli tot zondag 8 juli 2018culturele reis naar Sils Maria, o.l.v. em. Prof. Michel Flamée. Voor informatie klik hier.

 • Donderdag 19 en vrijdag 20 april  2018 : Tweedaagse culturele uitstap naar Leiden. Meer informatie.

 • NEW ! Maandag 24 september tot zondag 30 september 2018 : "In de voetsporen van Johann Sebastian Bach". Meer informatie.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

 

Belgium a utopia of our times ?

University Foundation, Thursday 21 June 2018, 2-6 pm

16th public event of the Re-Bel initiative

coordinated by Paul DE GRAUWE 

NEW! De Universitaire Stichting zal in 2020 haar 100e verjaardag  vieren. Daarom willen we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We beginnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 wordt een cyclus lezingen georganiseerd die verband houden met de wetenschappelijke belangstellingssfeer van prof. Baeck, onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Hieronder het (voorlopig) programma. Voor meer informatie en inschrijving klik op de datum van de activiteit.

Debat in het kader van de Lezingencyclus "Met Prof. Louis Baeck op reis in het werelddorp", georganiseerd in samenwerking met Prof. Dirk Heremans.

Donderdag 15 november 2018 om 16.30 u.: Debat (N/F):  "Global Finance"
(in relatie met L.Baeck: "De financiële systeemcrisis in geopolitiek  perspectief" Standpunt, juni 2009).

moderator: Dirk Heremans
inleiding: Paul De Grauwe
intervenanten: Peter Praet en Cynthia Van Hulle

Debat gevolgd door een walking cocktail.

Inschrijving.

Professor Louis Baeck had een eigen kijk op de turbulente financiële wereld en de financiële systeemcrisis.
In zijn laatste geschriften over “Systeemverandering in de wereldeconomie en speculatieve bubbels” (2008) en “De financiële systeemcrisis in geopolitiek perspectief” (2009) plaatste hij tal van kritische vraagtekens bij de exuberante turbo van de artificiële financialisering van ons bestel (de alchemie van financiële innovaties, rommelkredieten en transformatie van banken) en uiteindelijk ook bij het dominante neo-liberale Angelsaksische financiële model (maximalisatie korte termijn aandeelhouderswinst, macht van grote institutionele beleggers, financiële deregulering).

De globale financiële wereld confronteert ons vandaag met een aantal trilemma’s. Niet tegelijk verwezenlijkbaar zijn:

 • stabiele wisselkoersen, nationale geldpolitiek, en vrije financiële kapitaalstromen;
 • financiële stabiliteit, nationale financiële regelgeving en toezicht, en wereldwijde financiële integratie.

Dit alles roept interessante vragen op voor een debat over de fundamenten, werking en toegevoegde waarde van ons mondiaal financieel systeem.

 1. Na 10 jaar financiële crisis lijkt de economie volledig hersteld en flaneren de financiële markten weer op ongekende hoogtes? Nochtans blijven er kritische stemmen zoals recent: banken dienen meer gecontroleerd dan kerncentrales (MartinWolff); het financieel systeem is als een cockpit zonder piloot (Joris Luyendijck)?  Gaat de herregulering van banken en hervorming van financiële markten ver genoeg of kan een diepe financiële crisis zich herhalen?
 2. Blijft de monetaire en financiële stabiliteit niet bedreigd door de grote internationale betalingsonevenwichten in een "global finance" wereld?  T.o.v. de gevaren van destabiliserende kapitaalstromen en valutaoorlogen terug naar wereldwijde monetaire en financiële afspraken? Welke verantwoordelijkheden voor surpluslanden (China, Zuid-Korea, Duitsland)?
 3. Welke reële toegevoegde waarde van de exuberante “financialisering” van de economie met geopolitieke weerbots? Terug naar een bescheidener financiële sector, terug in dienst van de reële economie en maatschappelijke welvaart? Vraagtekens bij het dominante Angelsaksische neo-liberale financiële kapitalisme?
 4. Nieuwe uitdagingen van “FIN TECH” innovaties en “BIG DATA” in het digitale tijdperk voor banken en financiële stabiliteit?

Debat in het kader van de Lezingencyclus "Met Prof. Louis Baeck op reis in het werelddorp", georganiseerd in samenwerking met Prof. Dirk Heremans.

Dinsdag 11 september 2018 om 16.30 u.: Debat (N/F): "Ontwikkelingssamenwerking, demografie en migratie"

(in relatie tot het boek van L. Baeck: “De wereld is ons dorp”  (1971) ).

moderator: Lode Berlage

inleiding: Mustapha Nabli
intervenante: Marijke Verpoorten

Debat gevolgd door een walking ocktail.

Inschrijving.

In dit debat zullen volgende vragen aanbod komen:

"Is de bevolkingsgroei in Afrika anders dan in andere delen van de wereld? Is er een verband tussen de bevolkingsgroei in Afrika en emigratie? Wat is het effect van economische ontwikkeling op de bevolkingsgroei en op emigratie? En kan ontwikkelingshulp een impact hebben op de economische groei en de inkomensverdeling in Afrika?"

Lunch-debat in het kader van de Lezingencyclus "Met Prof. Louis Baeck op reis in het werelddorp", georganiseerd in samenwerking met Prof. Dirk Heremans.

Dinsdag 29 mei 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (N/F):  "Geopolitiek en Globalisering".

(in relatie tot de boeken van L. Baeck: “Macht en Tegenmacht” (1985), “Onze vierkante wereldbol” (2003) )

moderator: Frank Moss

inleiding: Herman Van Rompuy

intervenanten: Hylke Vandenbussche en Mark Eyskens

Inschrijving.

De maatschappelijke elite verkondigt: “de wereld is ons dorp”. Maar veel burgers zijn hierover ongerust en antwoorden:  “ons dorp is de wereld”. Toch is globalisering op alle domeinen (economie, klimaat, communicatie, wetenschap, internationale politiek.. ) een onomkeerbaar fenomeen. Hoe de spanning tussen internationalisme en nationalisme beheersbaar houden, als blijkt dat de nationale regeringen te klein zijn voor de grote aangelegenheden en te groot zijn voor de kleine aangelegenheden? En hoe een wereldbestuur promoten gericht op meer welvaart, minder ongelijkheid, minder geweld en conflicten en de wenselijkheid van meer menselijkheid?

In de lente 2015 werd door de Universitaire Stichting samen met de Foundation for the Urban Environment Pierre Laconte, een eerste cyclus van internationale lunch-debatten georganiseerd over het thema “A World of Cities”, bestemd voor de leden van de Universitaire Stichting en een breder publiek (bevriende kringen en verenigingen, faculteiten en personen uit de economische, sociale en culturele wereld).

Een nieuwe reeks lunch-debatten in dit kader wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Volgende debatten worden gepland:

 • maandag 26 februari 2018  om 12.30 u.   "Is een coördinatie realiseerbaar tussen ruimtelijke ordening, verkeer en milieu in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en in de centrale metropool van België?" met B. Périlleux en A. Monneaux.
 • dinsdag 6 maart 2018 om 12.30 u. "Hoe belangrijk is cultureel erfgoed voor onze steden en landschappen?" met Sneska Quaedvlieg-Mihailovic.
 • maandag 23 april 2018 om 12.30 u. "Geopolitiek van de nieuwe energiebronnen" met S. Furfari.
 • donderdag 17 mei 2018 om 12.30 u. "Art-Nouveau en Art-Deco in België: van vergetelheid tot heropleving" met W. Adriaenssens.

Voor meer informatie en inschrijvingsformulier: klik op de datum van de betreffende activiteit, evenals voor de presentaties en een verslag, indien beschikbaar, als de activiteit voorbij is.

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en partner, en 38 € voor niet-leden.

Zoals vorig jaar kunnen wij aan onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2018 voor zang. 

Inschrijvingen gesloten.

Wij stellen u een aantal abonnementen voor: 

Volledig abonnement

 • eerste ronde (1/05 > 2/05/2018) om 14 u. en 20 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
 • halve finale (4/05 > 5/05/2018) om 15 u. en 20 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
 • 3 finaleavonden (10/05 > 12/05/2018) om 20 u. in het Paleis voor Schone Kunsten
 • concert 6 laureaten (4/06/2018) om 20 u. in het Paleis voor Schone Kunsten

Prijs in 1ste categorie: 415 € p.p.
Prijs in 2de categorie: 335 € p.p. 

Abonnement finale (donderdag 10 mei tot zaterdag 12 mei 2018 om 20 u.) en het concert 6 laureaten (maandag 4 juni om 20 u.), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten.
Prijs in 1ste categorie: 350 € p.p.
Prijs in 2de categorie: 270 € p.p.

Abonnement finale (donderdag 10 mei tot zaterdag 12 mei 2018), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten om 20 u.
Prijs in 1ste categorie: 265 € p.p.
Prijs in 2de categorie: 200 € p.p. 

Het concert 6 laureaten (maandag 4 juni om 20 u.) in het Paleis voor Schone Kunsten. BEPERKT AANTAL PLAATSEN!
Prijs in 1ste categorie:102 € p.p.
Prijs in 2de categorie: 80 € p.p. 

U kan deelnemen aan de verzorgde receptie tijdens de pauze van het laureatenconcert aan de prijs van 28 € p.p.

Voor de leden van de Club van de Universitaire Stichting organiseren we een culturele reis naar Sils Maria, onder de deskundige leiding van em. prof. Michel FLAMÉE. Deze reis gaat door van woensdag 4 tot zondag 8 juli 2018.

Het hotel bevindt zich op 1.800 m. hoogte.

Het programma, de prijs en alle praktische informatie kunt u via deze link downloaden. 

Het inschrijvingsformulier vindt u via deze link.

Het aantal deelnemers is beperkt. Prioriteit op basis van de datum van betaling.

Pagina's