Welkom op de site van Universitaire Stichting

 • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
 • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
 • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

 • voor academici van heel het land,
 • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
 • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Lunchdebatten in het kader van het initiatief 'World of Cities", in samenwerking met de Stichting Pierre Laconte :

 • vrijdag 21/4/2017: “Naar een samenhangende aanpak van mobiliteit en ruimte in Vlaanderen.” (N) met An Rekkers & Hans Tindemans (Vlaamse Vereniging voor Ruimtelijke Planning - VRP)  
 • dinsdag 30/5/2017: « Infrastructuur en landschap » (F) met Guillaume van der Vaeren  (urbaniste-paysagiste, JNC International- Joining Nature and City)
 • vrijdag 30/6/2017: « Levenskwaliteit van de Europese steden : milieu- en klimaatsuitdagingen en mogelijke oplossingen » (N)  met Prof. Hans Bruyninckx (KU Leuven, CEO, European Environmental Agency EEA)

De volgende activiteit van Re-Bel zal doorgaan op donderdag 15 juni 2017 met als onderwerp 'Multiculturalism and integration policy in Flanders, Wallonia and Brussels". 
Verdere planning:
Donderdag 14 december 2017: Patriotism at the local, regional, national and European levels: Are they compatible? Are they necessary? 
Donderdag 14 juni 2018: Mobility policy: too centralized or too decentralized? 
Donderdag 13 december 2018: Belgium's 6th state reform: how good was it? 
Meer informatie: op www.rethinkingbelgium.eu.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. Indien beschikbaar kunnen de presentaties daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 28 maart 2017 om 18 u : Literaire verkenning naar aanleiding van de publicatie van het boek “Sils Maria: L'île des bienheureux selon Nietzsche. Haut lieu de culture et de rencontres européennes et internationales.

Vrijdag 23 juni 2017 (dagbezoek): geleid bezoek aan de rozentuin (Coloma) in Sint-Pieters-Leeuw en aan de erfgoedtuin in Gaasbeek o.l.v. prof. Jan Rammeloo – nadere info volgt.

Culturele reizen voor de leden gepland in het huidig academiejaar: 

 • Van maandag 17 mei tot zaterdag 22 mei 2017culturele reis in Toscane, o.l.v. de heer Damien Wigny (F). Voor programma, prijzen, en inschrijvingsformulier, klik hier. (volzet)

 • Van vrijdag 4 augustus tot zaterdag 12 augustus 2017: cuilturele reis naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale en de heer Philippe Herreweghe. Voor informatie, programma en inschrijving, klik hier (volzet)

 • Van dinsdag 3 oktober tot zaterdag 7 oktober 2017: culturele reis "l’art roman dans le Roussillon" onder leiding van Prof. Jacqueline Leclercq–Marx (ULB) in samenwerking met Prof. Dierik Verbeelen (VUB). Voor programma en prijs klik hier, en voor het inschrijvingsformulier klik hier

 

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

De Universitaire Stichting organiseert sedert 2015, in samenwerking met de Stichting voor Stedelijk Leefmilieu Pierre Laconte (FFUE), cycli van internationale lunchdebatten rond het algemene thema "A World of Cities". Die lunchdebatten zijn bestemd voor de leden van de Universitaire Stichting en voor een breder publiek, in het bijzonder personen die behoren tot de economische, sociale en culturele wereld.

Het programma voor het eerste semester 2017 bestaat uit drie lunchdebatten rond het thema "INRICHTING VAN HET GRONDGEBIED EN MOBILITEIT IN HET VERSTEDELIJKT BELGIË". Elk lunchdebat bestaat uit een introductie van 15’ (5-7 slides) die leidt tot een debat, gericht naar oplossingen.

Het programma van deze cyclus bestaat uit:
vrijdag 21/4/2017: “Naar een samenhangende aanpak van mobiliteit en ruimte in Vlaanderen.” (N) met An Rekkers & Hans Tindemans (Vlaamse Vereniging voor Ruimtelijke Planning - VRP).
dinsdag 30/5/2017: « Infrastructuur en landschap » (F) met Guillaume van der Vaeren  (urbaniste-paysagiste, JNC International- Joining Nature and City).
vrijdag 30/6/2017: « Levenskwaliteit van de Europese steden : milieu- en klimaatsuitdagingen en mogelijke oplossingen » (N)  met Prof. Hans Bruyninckx (KU Leuven, CEO, European Environmental Agency EEA).
De prijs voor deelname bedraagt 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en hun partnet en 38 € voor niet-leden.
Voor meer informatie en inschrijvingsformulier, klik op de datum van het lunchdebat.

Dinsdag 28 maart 2017 om 18.00 u. : Literaire verkenning naar aanleiding van de publicatie van het boek

Sils Maria: L'île des bienheureux selon Nietzsche.
Haut lieu de culture et de rencontres européennes et internationales.
” 

Met de auteurs: Em. prof. Peter Andre Bloch, directeur van het Nietzsche Instituut in Sils Maria, em. professor Jacques Vandamme, K.U.Leuven, en Mevrouw Myriam Vandamme, co-éditrice. Commentaar door prof. Mark Eyskens

De voorstelling wordt gevolgd door een walking cocktail (25 € p.p.)  met signeersessie.
Het boek is ter plaatse te koop aan 20 € (in plaats van 25 €). 

 Inschrijvingsformulier: klik hier

Programma

Welkomstwoord (N/F) door Prof. Eric De Keuleneer
Voorstelling door Prof. Jacques Vandamme (N/F)
Prof. Peter André Bloch : “L'île des Bienheureux dans la littérature et la peinture” (F)
Voorlezing van teksten door Myriam Vandamme
Prof. Mark Eyskens (N/F) : "Is Nietzsche nog actueel?"  
Walking cocktail

U kunt het boek reserveren en laten signeren op de avond, door de bestelling aan te geven op het inschrijvingsformulier en het corresponderende bedrag (20 € per boek) te betalen op de bankrekening van de Universitaire Stichting.
Indien u niet kunt aanwezig zijn, kunt u het boek ook bestellen op het inschrijvingsformulier, het wordt u dan gesigneerd per post opgestuurd. De prijs is dan 25 € + 5 € porto.

Zoals vorige jaren zullen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen kunnen aanbieden voor een aantal concerten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 voor celloWij stellen u een aantal abonnementen voor:

Volledig abonnement
- eerste ronde (8/05 > 13/05/2017) om 15:00  u. en 20:00 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
- halve finale (15/05 > 20/05/2017) om 15:00 u. en 20:00 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
- 6 finaleavonden (29/05 > 3/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten
- laureatenconcert (13/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten
- slotconcert (15/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten 
Prijs in 1ste categorie: 725 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 590 € p.p.

De finaleconcerten (maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni 2017 om 20 u.), het laureatenconcert (op dinsdag 13 juni om 20 uur) en het slotconcert (op donderdag 15 juni om 20 uur), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten. 
Prijs in 1ste categorie: 560 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 440 € p.p. 

De 6 finaleconcerten (maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni 2017), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten om 20 u.
Prijs in 1ste categorie: 440 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 345 € p.p. 

Het laureatenconcert alleen (dinsdag 13 juni om 20 u.) in het Paleis voor Schone Kunsten. 
Prijs in 1ste categorie: 95 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 75 € p.p. 

Het slotconcert alleen (donderdag 15 juni om 20 u.) in het Paleis voor Schone Kunsten. BEPERKT AANTAL PLAATSEN! 
Prijs in 1ste categorie:102 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 80 € p.p.

Als teken voor de goede samenwerking krijgt u het programmaboek gratis. U kunt deelnemen aan de verzorgde receptie tijdens de pauze van het laureatenconcert en slotconcert aan de prijs van 28 € p.p.

Het 15e Ethisch Forum georganiseerd door de Universitaire Stichting op 8 december 2016 had als onderwerp  "Is Academia a place for women? The strenuous road from Ph. D. student to rector."  Het colloquium was zeer succesvol, met zeer goede voordrachten en een interessante discussie.

De presentaties van de meeste sprekers staan nu on line, evenals een aantal interessante ondersteunende documenten. Klik hier voor het programma en hier voor de presentaties en de documenten.

De tweejaarlijkse prijs Fernand Collin voor Recht 2016 wordt toegekend aan dr. Sofie Cools voor het werk “De bevoegdheidsverdeling tussen algemene vergadering en raad van bestuur in de NV”, uitgegeven door Roularta Media Group, 2015, 735 blz. Met dit werk promoveerde de laureate in 2014 tot doctor in de rechten aan de KU Leuven. Promotor van het proefschrift was professor Koen Geens. 

De prijs werd plechtig uitgereikt op maandag 12 december 2016 om 11 u. in de Universitaire Stichting, Egmontstraat, 11, 1000 Brussel. Zie persbericht.

Leden van de jury waren de professoren H. Bocken (voorzitter), K. Byttebier, H. Cousy, B. Deconinck, F. Deruyck, P. Popelier,  H. Swennen, M. Van Damme, W. Van Eeckhoutte, A.Van Oevelen, I. Verougstraete,  J. Wouters en A. Wylleman. 

 

Tijdens het academisch jaar 2016-2017 wordt een internationale postgraduaatopleiding over "Football Business" georganiseerd in de lokalen van de Universitaire Stichting. Dit postgraduaat staat onder de academische verantwoordelijkheid van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, zie http://www.vub.ac.be/en/) en wordt georganiseerd door het International Football Business Institute (IFBI, zie ifbi.brussels). Voor meer informatie over het studieprogramma en over de procedure om zich kandidaat te stellen, wordt verwezen naar de website van de IFBI.

 

Em. Prof. Walter Van Gerven, jarenlang voorzitter van de jury van de tweejaarlijkse Fernand Collin-prijs voor Recht, is op 12 juli 2015 overleden.

Lees meer.

Prof. em. Louis Baeck, ere-Gedelegeerd Bestuurder van de Universitaire Stichting, is op 29 november 2014 te Heverlee overleden op 86-jarige leeftijd.

Louis Baeck was hoogleraar wereld- en ontwikkelingseconomie aan de KU Leuven, en auteur van een groot aantal boeken en wetenschappelijke artikelen in zijn vakgebied.

Van 1982 tot 2001 was hij Gedelegeerd Bestuurder van de Universitaire Stichting. Hij heeft tijdens zijn mandaat de renovatie van de infrastructuur (vergaderruimten en hotelkamers) aangepakt, een renovatie met respect voor de oorspronkelijke stijl en de traditie van het huis. Hij hield erg van de Universitaire Stichting en hij was er fier op deze te hebben kunnen structureren en moderniseren met het oog op de uitdagingen van de 21e eeuw. Als overtuigd wereldburger heeft hij de nationale en internationale ontmoetingen sterk gestimuleerd.