Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

NEW ! Dinsdag 23 januari 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (N/F) "Welke Frans-Duitse samenwerking voor een nieuw Europa?" met Prof. dr. Luuk van Middelaar, Universiteit Leiden, en de heer Ghislain d'Hoop, Belgisch Ambassadeur in Berlijn. 

NEW ! Donderdag 1 maart 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (F) "Vitaliteit en Voeding. Goed eten om te genieten van het leven op elke leeftijd" met  Prof. Corinne Hubinont en Mevr.  Françoise De Keuleneer.

Planning van volgende activiteiten van Re-Bel :

  • Donderdag 14 juni 2018: Mobility policy (road, rail, air): too centralized or too decentralized? 
  • Donderdag 13 december 2018: Belgium's 6th state reform: how good did it prove to be? 

Meer informatie: op www.rethinkingbelgium.eu.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indie beschikbaar, daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

NEW ! Klik hier voor het afzonderlijk bericht over de concerten van de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2018 voor zang.

NEW ! Donderdag 25 januari 2018 om 17.30 u.: Nieuwjaarsreceptie.

NEW ! Donderdag 1 februari 2018 om 10.30 u.Geleid bezoek (N/F) aan de bezoek aan de tentoonstelling  “Magritte, Broodthaers & hedendaagse kunst”  in het Museum voor Schone Kunst, Koningsplein 3, Brussel, gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

NEW ! Donderdag 8 maart 2018 om 18 u.: Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling "Fernand Léger. Schoonheid alom"  in Bozar op 8 maart 2018 om 18 u., gevolgd door een diner in de Universitaire Stichting.

Vrijdag 23 maart 2018 om 20 u.: Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. (Bozar)

Woensdag 2 mei 2018 om 18 u.: Opera in De Munt: Lohengrin (Richard Wagner). 

Voor de concerten in Bozar en de voorstellingen in het Nationaal Theater, zie de afzonderlijke aankondigingen hieronder.

Culturele reis voor de leden van de Universitaire Stichting: 

  • Van woensdag 4 juli tot zondag 8 juli 2018culturele reis naar Sils Maria, o.l.v. em. Prof. Michel Flamée. Voor informatie klik hier.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

 

Zoals vorig jaar kunnen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2018 voor zang. 

Voor de mogelijke formules en de inschrijvingsmodaliteiten klik hier.

De leden van de Club van de Universitaire Stichting en hun partner zijn van harte uitgenodigd op de Nieuwjaarsreceptie op donderdag 25 januari 2018 om 17.30 u

De Universitaire Stichting zal in 2020 haar 100e verjaardag  vieren. Daarom willen we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We beginnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 zullen enkele activiteiten georganiseerd worden die herinneren aan de belangstellingssfeer van prof. Baeck onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Als aanzet wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie een korte dialoog gehouden over "Money, money, money... (naar een welgekend lied van ABBA) in de loop der eeuwen". Deze dialoog wordt ingeleid en gemodereerd door Minister van Staat prof. Mark Eyskens (KU Leuven). Zullen aan het woord komen:
Prof. Jacqueline Leclercq-Marx (ULB) over "Monnaie et fausse-monnaie dans l’art roman",
Prof. Michel Flamée (VUB) over "Bitcoin of bittere coin".

Inschrijving.

 

Het goed bijgewoonde Ethisch Forum ging door op donderdag 7 december 2017 en had als thema:  "What place (if any) for academics in our post-truth era?".

Alle presentaties staan on line op de website va het Ethisch Forum. 

Dinsdag 23 januari 2018; Lunch-debat (N/F) "Welke Frans-Duitse samenwerking voor een nieuw Europa?met Prof. Dr. Luuk van MiddelaarUniversiteit Leiden, en de heer Ghislain d'HoopBelgisch Ambassadeur in Berlijn. 

Mede naar aanleiding van de recente publicatie van het boek van Luuk van Middelaar (prof. Univ. Leiden en voormalig medewerker van em.voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy) over "De nieuwe politiek van Europa" wordt een lunchdebat georganiseerd over de vraag hoe de Europese architectuur er zou kunnen uitzien na de Brexit nu President Macron, de (verzwakte ?) Kanselier Merkel en Commissievoorzitter Juncker blijkbaar bereid zijn Europa opnieuw vorm en dynamiek te geven. Het is hierbij bijzonder belangrijk ook inzicht te krijgen in de actuele Duitse politieke situatie met betrekking tot Europa waarbij beroep is gedaan op de heer Ghislain d'Hoop, Belgisch ambassadeur te Berlijn. 

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en hun partner, 38 € voor niet-leden. Inschrijven en betalen vóór 16 januari 2018. 
Inschrijvingsformulier.

Wij kunnen onze leden goede plaatsen aan een gereduceerde prijs aanbieden voor het Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in BOZAR op vrijdag 23 maart 2018.

Concert met de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Sophie Koch, het Antwerps Symfonieorkest, het Octopus Koor en Bart Van Reyn.

Programma: Stabat Mater van Rossini en Aria's van Mozart.

Ledenprijs: cat. 1 : 45 €, cat. 2 : 32 €

Delname aan receptie (facultatief) tijdens de pauze: 30 €

Inschrijvingsformulier.  Inschrijven voor 15 februari 2018.

Voor de leden van de Club van de Universitaire Stichting organiseren we een culturele reis naar Sils Maria, onder de deskundige leiding van em. prof. Michel FLAMÉE. Deze reis gaat door van woensdag 4 tot zondag 8 juli 2018.

Het hotel bevindt zich op 1.800 m. hoogte.

Het programma, de prijs en alle praktische informatie kunt u via deze link downloaden. 

Het inschrijvingsformulier vindt u via deze link.

Het aantal deelnemers is beperkt. Prioriteit op basis van de datum van betaling.

 

De kandidaturen voor de Collin-Prijs 2018 voor Recht worden ingewacht bij de Universitaire Stichting voor 15 januari 2018.

Voor de modaliteiten, het reglement en het deelnemingsformulier wordt verwezen naar de desbetreffende pagina op de website.

De Universitaire Stichting kan haar leden een voordeeltarief aanbieden op vier voorstellingen in het Nationaal Theater, twee dansvoorstellingen en twee theaterstukken (in het Frans).
Om in te schrijven voor afzonderlijke ticketten, klik op de datum van de betrokken voorstelling.

De vier voorstellingen zijn:

AMOR (dans):  donderdag 12/10/2017 – 29 € -Voorstelling om 20.15 u.

Cold Blood (dans) : dinsdag 19/12/2017 - 29 € -Voorstelling om 20.15 u.

GAZ. Plaidoyer d'une mère damnée (theater) : dinsdag 20/02/2018 - 22 € - Voorstelling om 19 u.  (in Théâtre des Martyrs)

La petite fille de Monsieur Linh (theater) : dinsdag 29/05/2018 - 22 € - Voorstelling om 20.15 u.

Klik op de datum voor meer informatie over de betrokken voorstelling.

Pagina's