Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Maandag 6 maart 2017 om 12.30 u. (wijziging van datum!): Lunch-debat met Prof. Frank Vandenbroucke over de Europese Sociale Unie. 

Vrijdag 17 maart 2017 om 12.30 u. Lunch-debat (in samenwerking met ELEC) "Ruim twee jaar banktoezicht door de ECB: een eerste balans” met de heer Robert Priester, de heer Jo Swyngedouw,  Baron Bernard Snoy, Prof. Eric De Keuleneer. 

De volgende activiteit van Re-Bel zal doorgaan op donderdag 15 juni 2017 met als onderwerp 'Multiculturalism and integration policy in Flanders, Wallonia and Brussels". Meer informatie: op www.rethinkingbelgium.eu.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. Indien beschikbaar kunnen de presentaties daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 28 maart 2017 om 18 u : Literaire verkenning naar aanleiding van de publicatie van het boek “Sils Maria: L'île des bienheureux selon Nietzsche. Haut lieu de culture et de rencontres européennes et internationales.

Vrijdag 23 juni 2017 (dagbezoek): geleid bezoek aan de rozentuin (Coloma) in Sint-Pieters-Leeuw en aan de erfgoedtuin in Gaasbeek o.l.v. prof. Jan Rammeloo – nadere info volgt.

Culturele reizen voor de leden gepland in het huidig academiejaar: 

  • Van maandag 17 mei tot zaterdag 22 mei 2017culturele reis in Toscane, o.l.v. de heer Damien Wigny (F). Voor programma, prijzen, en inschrijvingsformulier, klik hier. (volzet)

  • Van vrijdag 4 augustus tot zaterdag 12 augustus 2017: cuilturele reis naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale en de heer Philippe Herreweghe. Voor informatie klik hier.

  • Van dinsdag 3 oktober tot zaterdag 7 oktober 2017: culturele reis "l’art roman dans le Roussillon" onder leiding van Prof. Jacqueline Leclercq–Marx (ULB) in samenwerking met Prof. Dierik Verbeelen (VUB). Voor programma en prijs klik hier, en voor het inschrijvingsformulier klik hier

 Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

Een aantal leden stelden ons de vraag of we de reis naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale en de heer Philippe Herreweghe deze zomer opnieuw zouden inrichten. 

Indien voldoende interesse, zullen we de reis organiseren met het tentatief programma (klik hier).

Graag zo spoedig mogelijk een mail aan fu.us@universityfoundation.be indien u wenst deel te nemen (aantal personen met naam).

Datum gewijzigd!

Lunch-debat op maandag 6 maart 2017 om 12.30 u. met Prof. Frank Vandenbroucke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, gewezen minister in de federale regering en in de Vlaamse regering en gewezen hoogleraar aan de KU Leuven, over de "Europese Sociale Unie".

Prof. Frank Vandenbroucke wil niet langer spreken over de vage notie van "het sociale Europa" maar wel over een EUROPESE SOCIALE UNIE (ESU), welke hij noodzakelijk acht voor het overleven van de EU in het algemeen en de eurozone in het bijzonder.
Waarom is dit zo? Wat is het operationele concept? Quid met het sociale acquis (vrij verkeer van werknemers, coördinatie van sociale zekerheidsrechten, gezondheid en veiligheid op het werk)? Dit brengt ons naadloos bij de "Brexit": wordt het uitbouwen van een ESU makkelijker met 27 lidstaten? (N/F) 
Commentator : de heer Philippe Pochet, Directeur van het Europees Syndicaal Instituut (F/EN)

Deelname: 33 € voor leden van de Club van de Universitaire Stichting en hun partner, en 38 € voor niet-leden.

Inschrijvingsformulier: hier klikken.

Vrijdag 17 maart 2017 om 12.30 u. : Lunch-debat "Ruim twee jaar banktoezicht door de ECB: een eerste balans” met de heer Robert Priester, Directeur adjoint de la Fédération européenne des banques, en de heer Jo Swyngedouw, Head of Prudential Policy and Stability Division, Nationale Bank van België. Ingeleid door Baron Bernard Snoy, Voorzitter van ELEC. Debat geleid door Prof. Eric De Keuleneer. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met ELEC (European League of Economic Cooperation).

Deelname: 33 € voor leden van de Club van de Universitaire Stichting en hun partner, en 38 € voor niet-leden.

Inschrijvingsformulier:   klik hier.

Dinsdag 28 maart 2017 om 18.00 u. : Literaire verkenning naar aanleiding van de publicatie van het boek

Sils Maria: L'île des bienheureux selon Nietzsche.
Haut lieu de culture et de rencontres européennes et internationales.
” 

Met de auteurs: Em. prof. Peter Andre Bloch, directeur van het Nietzsche Instituut in Sils Maria, em. professor Jacques Vandamme, K.U.Leuven, en Mevrouw Myriam Vandamme, co-éditrice. Commentaar door prof. Mark Eyskens

De voorstelling wordt gevolgd door een walking cocktail (25 € p.p.)  met signeersessie.
Het boek is ter plaatse te koop aan 20 € (in plaats van 25 €). 

Programma

Welkomstwoord (N/F) door Prof. Eric De Keuleneer
Voorstelling door Prof. Jacques Vandamme (N/F)
Prof. Peter André Bloch : “L'île des Bienheureux dans la littérature et la peinture” (F)
Voorlezing van teksten door Myriam Vandamme
Prof. Mark Eyskens (N/F) : "Is Nietzsche nog actueel?"  
Walking cocktail

Inschrijvingsformulier: klik hier
U kunt het boek reserveren en laten signeren op de avond, door de bestelling aan te geven op het inschrijvingsformulier en het corresponderende bedrag (20 € per boek) te betalen op de bankrekening van de Universitaire Stichting.
Indien u niet kunt aanwezig zijn, kunt u het boek ook bestellen op het inschrijvingsformulier, het wordt u dan gesigneerd per post opgestuurd. De prijs is dan 25 € + 5 € porto.

Zoals vorige jaren zullen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen kunnen aanbieden voor een aantal concerten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 voor celloWij stellen u een aantal abonnementen voor:

Volledig abonnement
- eerste ronde (8/05 > 13/05/2017) om 15:00  u. en 20:00 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
- halve finale (15/05 > 20/05/2017) om 15:00 u. en 20:00 u. in Flagey-Studio 4 (Brussel)
- 6 finaleavonden (29/05 > 3/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten
- laureatenconcert (13/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten
- slotconcert (15/06/2017) om 20:00 u. in het Paleis voor Schone Kunsten 
Prijs in 1ste categorie: 725 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 590 € p.p.

De finaleconcerten (maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni 2017 om 20 u.), het laureatenconcert (op dinsdag 13 juni om 20 uur) en het slotconcert (op donderdag 15 juni om 20 uur), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten. 
Prijs in 1ste categorie: 560 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 440 € p.p. 

De 6 finaleconcerten (maandag 29 mei tot zaterdag 3 juni 2017), telkens in het Paleis voor Schone Kunsten om 20 u.
Prijs in 1ste categorie: 440 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 345 € p.p. 

Het laureatenconcert alleen (dinsdag 13 juni om 20 u.) in het Paleis voor Schone Kunsten. 
Prijs in 1ste categorie: 95 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 75 € p.p. 

Het slotconcert alleen (donderdag 15 juni om 20 u.) in het Paleis voor Schone Kunsten. BEPERKT AANTAL PLAATSEN! 
Prijs in 1ste categorie:102 € p.p. - Prijs in 2de categorie: 80 € p.p.

Als teken voor de goede samenwerking krijgt u het programmaboek gratis. U kunt deelnemen aan de verzorgde receptie tijdens de pauze van het laureatenconcert en slotconcert aan de prijs van 28 € p.p.

Inschrijven liefst online door hier te klikken en betalen vóór 15 februari 2017 op rekeningnummer BIC GEBABEBB/IBAN BE21 2100 7148 4103 van de Club van de Universitaire Stichting. Nadien is het onmogelijk om nog een ticket te bekomen. De eerste betaalde plaatsen hebben voorrang!

Het 15e Ethisch Forum georganiseerd door de Universitaire Stichting op 8 december 2016 had als onderwerp  "Is Academia a place for women? The strenuous road from Ph. D. student to rector."  Het colloquium was zeer succesvol, met zeer goede voordrachten en een interessante discussie.

De presentaties van de meeste sprekers staan nu on line, evenals een aantal interessante ondersteunende documenten. Klik hier voor het programma en hier voor de presentaties en de documenten.

De tweejaarlijkse prijs Fernand Collin voor Recht 2016 wordt toegekend aan dr. Sofie Cools voor het werk “De bevoegdheidsverdeling tussen algemene vergadering en raad van bestuur in de NV”, uitgegeven door Roularta Media Group, 2015, 735 blz. Met dit werk promoveerde de laureate in 2014 tot doctor in de rechten aan de KU Leuven. Promotor van het proefschrift was professor Koen Geens. 

De prijs werd plechtig uitgereikt op maandag 12 december 2016 om 11 u. in de Universitaire Stichting, Egmontstraat, 11, 1000 Brussel. Zie persbericht.

Leden van de jury waren de professoren H. Bocken (voorzitter), K. Byttebier, H. Cousy, B. Deconinck, F. Deruyck, P. Popelier,  H. Swennen, M. Van Damme, W. Van Eeckhoutte, A.Van Oevelen, I. Verougstraete,  J. Wouters en A. Wylleman. 

 

Tijdens het academisch jaar 2016-2017 wordt een internationale postgraduaatopleiding over "Football Business" georganiseerd in de lokalen van de Universitaire Stichting. Dit postgraduaat staat onder de academische verantwoordelijkheid van de Vrije Universiteit Brussel (VUB, zie http://www.vub.ac.be/en/) en wordt georganiseerd door het International Football Business Institute (IFBI, zie ifbi.brussels). Voor meer informatie over het studieprogramma en over de procedure om zich kandidaat te stellen, wordt verwezen naar de website van de IFBI.

Pagina's