Geschiedenis

De Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs werd in 1926 opgericht als "Maison des Étudiants belges" en ligt op het domein van de "Cité Internationale Universitaire de Paris" (C.I.U.P.), een internationale universitaire campus in het zuidelijk stadsdeel van Parijs, die vlot te bereiken is met het openbaar vervoer (RER B).

De Stichting Biermans-Lapôtre, Huis van de Belgische en Luxemburgse studenten in de Cité Internationale Universitaire de Paris, ontvangt sinds 1926 ieder jaar meer dan 500 studenten, vorsers en professoren uit alle hoeken van de wereld.

De Stichting is het resultaat van een schenking van het echtpaar Jean-Hubert Biermans - Berthe Lapôtre en getuigt van een voorbeeldige samenwerking tussen België, Luxemburg en Frankrijk. Ze wordt financieel ondersteund door de Belgische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid en het Luxemburgse Ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek en wil graag de ontmoetingsplaats en het uitstalraam zijn voor het Belgische en Luxemburgse hoger onderwijs in Parijs.

Sinds de oprichting hebben dus zowat 25.000 studenten een kamer in de Stichting betrokken. Er vinden ook academische, wetenschappelijke of culturele activiteiten plaats die o.a. door Belgische, Franse of Luxemburgse universiteiten voor of door hun eigen studenten worden georganiseerd.

De geschiedenis van de stichters, van de Stichting Biermans-Lapôtre en van het Huis zelf is beschreven in het boek door Serge Jaumain en Pierre Van den Dungen "Biermans-Lapôtre: Geschiedenis vn een mecenas en zijn Stichting" (uitgeverij Lannoo)

Dank zij een totale renovatie in 2000 die door de Belgische en Luxemburgse regeringen werd ondersteund, beschikt de Stichting Biermans-Lapôtre over een opvallende infrastructuur: 201 kamers, 18 studio's, lokalen voor informatica, lectuur en fitness, een bibliotheek, een galerij voor tentoonstellingen, een filmzaal en een grote feestzaal voor ruim 350 toeschouwers.