De Stichting Biermans-Lapôtre

 De Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs werd in 1926 opgericht als "Maison des Étudiants belges" en ligt op het domein van de "Cité Internationale Universitaire de Paris" (C.I.U.P.), een internationale universitaire campus in het zuidelijk stadsdeel van Parijs, die vlot te bereiken is met het openbaar vervoer (RER B).

Het beheer van de Stichting is in handen van een Raad van Bestuur onder het voorzitterschap van Z.E. de Ambassadeur van België in Frankrijk en met Belgische, Luxemburgse en Franse vertegenwoordigers .De Universitaire Stichting is statutair vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur van de Stichting Biermans-Lapôtre en heeft de taak op zich genomen van de administratieve afhandeling van de aanvraagdossiers voor een lang verblijf in het “Huis van de Belgische en Luxemburgse studenten”. Voor de dagelijkse leiding zorgen een directeur, een adjunct-directeur en een vijfkoppig team die in dienst staan van dit huis. 

Sinds 1927 biedt de Stichting Biermans-Lapôtre, tegenwoordig "Huis van de Belgische en Luxemburgse studenten", onderdak aan jaarlijks meer dan 200 studenten, vorsers en professoren uit alle hoeken van de wereld. Sinds de oprichting hebben dus zowat 25.000 studenten een kamer in de Stichting betrokken. Dit huis is een oord van studie en ontmoeting in dienst van de internationale mobiliteit. Zo heeft het al studenten en vorsers van 23 verschillende nationaliteiten gehuisvest. Er vinden ook academische, wetenschappelijke of culturele activiteiten plaats die o.a. door Belgische, Franse of Luxemburgse universiteiten voor of door hun eigen studenten worden georganiseerd.

De Stichting Biermans-Lapôtre biedt ook studiebeurzen aan voor een maximum periode van één tot twee maanden aan studenten met een artistiek of wetenschappelijk project (https://fbl-paris.org/sinscrire-a-la-fbl-2/).

Verder heeftt de Stichting Biermans-Lapôtre sinds 2010-2011 voor de nieuwe studenten een systeem van mogelijke vermindering van de maandelijkse vergoeding opgezet. De vermindering van € 100,00 per maand wordt toegestaan op basis van het inkomen. (https://fbl-paris.org/sinscrire-a-la-fbl-7/). 

Alle kamers (ongeveer 17 m²) zijn gemeubeld (eenpersoonsbed met lakens, dekens, oorkussen, schrijftafel, stoel, wandkast, boekenplank) en hebben een badkamer met wastafel, douche en toilet (badlinnen wordt niet voorzien). De kamer wordt één keer per week schoongemaakt, de bedden worden om de twee weken verschoond. Op alle kamers is er ook telefoon met een persoonlijk rechtstreeks nummer voor binnenkomende oproepen (meer info en opening van een rekening voor uitgaand telefoonverkeer op het secretariaat), TV- en breedbandinternetaansluiting, rookmelder, (balans)ventilatie; de ramen zijn voorzien van dubbele beglazing.

Op collectief vlak voorziet de Stichting Biermans-Lapôtre gemeenschappelijke keukens, een bibliotheek, een computerzaal, een leeszaal met kranten en tijdschriften, een atelier voor beeldende kunst, een wassalon, een fitnessruimte en een tafeltenniszaal, een donkere kamer (fotografie), een muzieklokaal, een bar voor de residerende studenten alsook een projectieruimte (TV en film) waar ze op de hoogte kunnen blijven van de actualiteiten en eveneens hun talenkennis kunnen verbeteren.

Prioritair worden studenten en vorsers van de Belgische en Luxemburgse universiteiten toegelaten die al een academische of gelijkgestelde graad hebben behaald en die hun studies of wetenschappelijk werk wensen verder te zetten aan een erkende instelling in Parijs of studies willen volgen die in België en/of Luxemburg niet bestaan.

Stichting Biermans-Lapôtre

Boulevard Jourdan 9A
F-75014 PARIS
FRANCE
Tel. : 00-33-1-40 78 72 00
Fax : 00-33-1-45 89 00 03
e-mail:
admin@fbl-paris.org
Site web: http://www.fbl-paris.org

Directeur: Jérôme HAMILIUS
Adjunct-directeur : Eric ETIENNE