Déjeuner-débat sur "Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen"

Date: 
Thursday, October 28, 2021 - 12:15
Location: 
Fondation Universitaire
Meeting point: 
12.15 h

Nous donnons la parole aux Membres qui ont écrit récemment un livre sur leur recherche scientifique.  Nous commencerons par un déjeuner-débat avec le prof. Sven BISCOP (N), UGent et Egmontinstituut, sur son livre “Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen.” – Commentaire par M. Mario Van Essche, Président du « Humanistisch Verbond » (N – F).
Le livre peut être acheté sur place (au prix membre de 24€) et signé.

Participation : 35€ p.p.
S’inscrire et payer avant le 25 octobre 2021. le formulaire d'inscription

Puisque le livre est en Néerlandais, l'orateur parlera également en Néerlandais et les textes fournis ci-dessous sont aussi en Néerlandais.

Sujet

De koers van de wereldpolitiek wordt bepaald door de wisselwerking tussen de grootmachten: de VS als de gevestigde macht, Rusland als de afnemende macht, China als de opkomende macht en de EU, als de twijfelende macht: de macht die niet weet of ze een macht wil zijn.

Dit boek brengt een genuanceerde analyse van de competitie en samenwerking tussen de grootmachten aan de hand van 10 kernwoorden geïllustreerd met historische en hyper-actuele voorbeelden:

  • eenvoud: een strategie die te moeilijk is om uit te leggen, geraakt nooit uitgevoerd
  • competitie: ook de tegenstrever heeft een strategie
  • rationaliteit: strategie is een rationeel proces, maar ideologie, en emotie zijn niet uit te schakelen
  • selectiviteit: bondgenoten heb je nodig, maar je kiest ze niet altijd zelf
  • macht: er is geen slimme, harde of zachte macht - er is enkel macht
  • creativiteit: politiek is wetenschap, maar ook kunst
  • alertheid: beslissingen nemen, handelen, herdenken en nieuwe beslissingen nemen
  • moed: geweld in al zijn vormen beperken tenzij in uiterste nood
  • immoraliteit: geen enkele strategie kan zonder handen
  • normering: kunnen de grootmachten nog een gedeelde agenda voor de wereld onderschrijven?

Les conférenciers
Prof. Dr. Sven Biscop (geboren in Willebroek in 1976) studeerde politieke wetenschappen (optie bestuurswetenschappen) en behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit Gent, waar hij vandaag professor is. Hij doceert er over de strategie van de Europese Unie en de andere grootmachten  en over het Belgisch buitenlands en defensiebeleid. Daarnaast is hij de directeur van het programma ‘Europa in de wereld’ aan het Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel, de denktank verbonden aan de FOD Buitenlandse Zaken. Sven is een geassocieerd lid van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen en een  honorary fellow van het Europees Veiligheids- en Defensiecollege, een EU-agentschap, waar hij les geeft voor diplomaten, militairen en ambtenaren van de Europese instellingen en lidstaten. Hij spreekt ook regelmatig in de Koninklijke Militaire School en aan de Volksuniversiteit van China in Beijing, waaraan hij verbonden is als senior research fellow

Mario Van Essche is advocaat arbeidsrecht (werknemers, zelfstandigen en ambtenaress) en medisch recht aan de balie van Antwerpen. Daarnaast is hij lid van de raad van bestuur van theater 't Arsenaal in Mechelen, co-voorzitter van de Nationale Evaluatiecommissie voor Zwangerschapsafbreking en voorzitter van de regionale televisiezender RTV. Sinds 24 november 2012 is hij voorzitter van het Humanistisch Verbond (HV).