Welkom op de site van Universitaire Stichting

 • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
 • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
 • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

 • voor academici van heel het land,
 • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
 • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te  klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Een reeks activiteiten ter ere van de vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Baeck. Hieronder het programma. Voor meer informatie klik op de datum van de activiteit.

Een nieuwe reeks lunch-debatten in het  kader van "World of Cities" wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Voor verdere informatie klik hier.

NEW !  De volgende editie van het Ethisch Forum heeft als onderwerp hebben het toenemend gebruik van het Engels in het hoger onderwijs met de provocatieve titel "Towards Anglophone universities?" en gaat door op donderdag 6 december 2018. Verdere informatie op de website van het Ethisch Forum.Lees verder

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Voor de concerten in Bozar en de voorstellingen in het Nationaal Theater, zie de afzonderlijke aankondigingen.

Culturele reizen voor de leden van de Universitaire Stichting in het huidig academiejaar: 

 • Woensdag 4 juli tot zondag 8 juli 2018culturele reis naar Sils Maria, o.l.v. em. Prof. Michel Flamée. Voor informatie klik hier.

 • Donderdag 19 en vrijdag 20 april  2018 : Tweedaagse culturele uitstap naar Leiden. Meer informatie.

 • NEW ! Maandag 24 september tot zondag 30 september 2018 : "In de voetsporen van Johann Sebastian Bach". Meer informatie.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

 

Belgium a utopia of our times ?

University Foundation, Thursday 21 June 2018, 2-6 pm

16th public event of the Re-Bel initiative

coordinated by Paul DE GRAUWE 

Erasmusstudenten, studenten Manama, artsen in specialisatie te Parijs, … die voor meer dan 4 maand naar Parijs gaan in de loop van het volgend academiejaar, kunnen hun kandidatuur stellen voor verblijf in de Stichting Bierlmmans-Lapôtre. Ze worden uitgenodigd hun kandidatuur in te dienen via https://bienvenue.ciup.fr/questionnaire. voor 15 juni 2018.

De selectie gebeurt rond 20 juni in de Universitaire Stichting. 

Voor kortere verblijven  te Parijs kunnen aanvragen rechtstreeks via dezelfde link ingediend worden.

Verdere nuttige info kan bekomen worden via http://www.fbl-paris.org/nl/ of via de Universitaire Stichting.

NEW! De Universitaire Stichting zal in 2020 haar 100e verjaardag  vieren. Daarom willen we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We beginnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 wordt een cyclus lezingen georganiseerd die verband houden met de wetenschappelijke belangstellingssfeer van prof. Baeck, onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Hieronder het (voorlopig) programma. Voor meer informatie en inschrijving klik op de datum van de activiteit.

In de lente 2015 werd door de Universitaire Stichting samen met de Foundation for the Urban Environment Pierre Laconte, een eerste cyclus van internationale lunch-debatten georganiseerd over het thema “A World of Cities”, bestemd voor de leden van de Universitaire Stichting en een breder publiek (bevriende kringen en verenigingen, faculteiten en personen uit de economische, sociale en culturele wereld).

Een nieuwe reeks lunch-debatten in dit kader wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Volgende debatten worden gepland:

 • maandag 26 februari 2018  om 12.30 u.   "Is een coördinatie realiseerbaar tussen ruimtelijke ordening, verkeer en milieu in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en in de centrale metropool van België?" met B. Périlleux en A. Monneaux.
 • dinsdag 6 maart 2018 om 12.30 u. "Hoe belangrijk is cultureel erfgoed voor onze steden en landschappen?" met Sneska Quaedvlieg-Mihailovic.
 • maandag 23 april 2018 om 12.30 u. "Geopolitiek van de nieuwe energiebronnen" met S. Furfari.
 • donderdag 17 mei 2018 om 12.30 u. "Art-Nouveau en Art-Deco in België: van vergetelheid tot heropleving" met W. Adriaenssens.

Voor meer informatie en inschrijvingsformulier: klik op de datum van de betreffende activiteit, evenals voor de presentaties en een verslag, indien beschikbaar, als de activiteit voorbij is.

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en partner, en 38 € voor niet-leden.

NEW ! De Universitaire Stichting stelt een reis voor naar de prachtige beboste valleien in Thuringen en Sachsen, de streek waar J.S. Bach geleefd en gewerkt heeft. We volgen zijn voetsporen, vanuit Eisenach, zijn geboorteplaats, toto in Erfurt, Arnstadt, Mühlhausen, Weimar, Köthen en tenslotte Leipzig: historische steden waar de herinnering aan Bach nog rondzweeft. De geleide bezoeken worden zoveel mogelijk aangevuld door muziek en concerten. Voor het (voorlopig) programma en het inschrijvingsformulier klik "Lees verder" hieronder.Lees verder

 

Het goed bijgewoonde Ethisch Forum ging door op donderdag 7 december 2017 en had als thema:  "What place (if any) for academics in our post-truth era?".

Alle presentaties staan on line op de website va het Ethisch Forum, evenals de "concluding remarks" door Philippe Van Parijs.

 

Zoals vorig jaar kunnen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2018 voor zang. 

Voor de mogelijke formules en de inschrijvingsmodaliteiten klik hier.

Voor de leden van de Club van de Universitaire Stichting organiseren we een culturele reis naar Sils Maria, onder de deskundige leiding van em. prof. Michel FLAMÉE. Deze reis gaat door van woensdag 4 tot zondag 8 juli 2018.

Het hotel bevindt zich op 1.800 m. hoogte.

Het programma, de prijs en alle praktische informatie kunt u via deze link downloaden. 

Het inschrijvingsformulier vindt u via deze link.

Het aantal deelnemers is beperkt. Prioriteit op basis van de datum van betaling.

Pagina's