Welkom op de site van Universitaire Stichting

 • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
 • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
 • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

 • voor academici van heel het land,
 • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
 • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

Concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), indien reeds beschikbaar, wordt verkregen door te  klikken op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

NEW ! Donderdag 1 maart 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (F) "Vitaliteit en Voeding. Goed eten om te genieten van het leven op elke leeftijd" met  Prof. Corinne Hubinont en Mevr.  Françoise De Keuleneer.

NEW !  Woensdag  21 maart 2018 om 12.30 u.: "30 jaar studentenmobiliteit dankzij Erasmus" met Sophia Eriksson en Jan De Groof.

NEW ! Een reeks activiteiten wordt in de loop van 2018 georganiseerd ter ere van de vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Baeck. Voor verdere informatie klik hier.

NEW ! Een nieuwe reeks lunch-debatten in het  kader van "World of Cities" wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Voor verdere informatie klik hier.Lees verder

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

NEW !  Donderdag 8 maart 2018 om 18 u.: Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling "Fernand Léger. Schoonheid alom"  in Bozar, gevolgd door een diner in de Universitaire Stichting.

Vrijdag 23 maart 2018 om 20 u.: Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. (Bozar)

Woensdag 2 mei 2018 om 18 u.: Opera in De Munt: Lohengrin (Richard Wagner).

 Culturele reizen voor de leden van de Universitaire Stichting: 

 • Woensdag 4 juli tot zondag 8 juli 2018culturele reis naar Sils Maria, o.l.v. em. Prof. Michel Flamée. Voor informatie klik hier.

 • NEW ! Donderdag 19 en vrijdag 20 april  2018 : Tweedaagse culturele uitstap naar LeidenMeer informatie.

 • NEW ! Maandag 24 september tot zondag 30 september 2018 : "In de voetsporen van Johann Sebastian Bach". Meer informatie.
 • Lees verder

NEW! De Universitaire Stichting zal in 2020 haar 100e verjaardag  vieren. Daarom willen we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We beginnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 wordt een cyclus lezingen georganiseerd die verband houden met de wetenschappelijke belangstellingssfeer van prof. Baeck, onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Hieronder het (voorlopig) programma. Voor meer informatie en inschrijving klik op de datum van de activiteit.

Woensdag 21 maart 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat "Thirty years student mobility in Europe, thanks to ERASMUS" (in het Engels) with Mrs Sophia Eriksson,director for Youth, Education and Erasmus+ at the European Commission, en Prof. Dr. Jan De Groof, professor aan het Europacollege en aan de Universiteit van Tilburg.

Deelnameprijs. 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en hun partner, en 38 € voor niet-leden.

Inschrijvingsformulier.

In de lente 2015 werd door de Universitaire Stichting samen met de Foundation for the Urban Environment Pierre Laconte, een eerste cyclus van internationale lunch-debatten georganiseerd over het thema “A World of Cities”, bestemd voor de leden van de Universitaire Stichting en een breder publiek (bevriende kringen en verenigingen, faculteiten en personen uit de economische, sociale en culturele wereld).

Een nieuwe reeks lunch-debatten in dit kader wordt georganiseerd in het eerste semester van 2018. Volgende debatten worden gepland:

 • maandag 26 februari 2018  om 12.30 u.   "Is een coördinatie realiseerbaar tussen ruimtelijke ordening, verkeer en milieu in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en in de centrale metropool van België?" met B. Périlleux en A. Monneaux.
 • dinsdag 6 maart 2018 om 12.30 u. "Hoe belangrijk is cultureel erfgoed voor onze steden en landschappen?" met Sneska Quaedvlieg-Mihailovic.
 • maandag 23 april 2018 om 12.30 u. "Geopolitiek van de nieuwe energiebronnen" met S. Furfari.
 • donderdag 17 mei 2018 om 12.30 u. "Art-Nouveau en Art-Deco in België: van vergetelheid tot heropleving" met W. Adriaenssens.

Voor meer informatie en inschrijvingsformulier: klik op de datum van de betreffende activiteit.

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en partner, en 38 € voor niet-leden.

NEW ! De Universitaire Stichting stelt een reis voor naar de prachtige beboste valleien in Thuringen en Sachsen, de streek waar J.S. Bach geleefd en gewerkt heeft. We volgen zijn voetsporen, vanuit Eisenach, zijn geboorteplaats, toto in Erfurt, Arnstadt, Mühlhausen, Weimar, Köthen en tenslotte Leipzig: historische steden waar de herinnering aan Bach nog rondzweeft. De geleide bezoeken worden zoveel mogelijk aangevuld door muziek en concerten. Voor het (voorlopig) programma en het inschrijvingsformulier klik "Lees verder" hieronder.Lees verder

 

Het goed bijgewoonde Ethisch Forum ging door op donderdag 7 december 2017 en had als thema:  "What place (if any) for academics in our post-truth era?".

Alle presentaties staan on line op de website va het Ethisch Forum, evenals de "concluding remarks" door Philippe Van Parijs.

De Universitaire Stichting richt; in samenwerking met prof. Rammeloo, ere-directeur van de Plantentuin van Meise, mevrouw Jeanine Van Oostveldt, en lokale gidsen, voor haar leden en hun partner een tweedaagse uitstap in naar Leiden (Nederland) op donderdag en vrijdag 19/20 april 2018.

Door de documenten hieronder te klikken kunt u het voorlopige programma downloaden, evenals een inschrijvingsformulier. Voor deelname het inschrijvingsformulier downloaden, invullen en zo vlug mogelijk per mail (fu.us@universityfoundation.be), per fax of per post aan de Universitaire Stichting bezorgen, ten laatste op 5 februari.

Voorlopig programma

Inschrijvingsformulier

Donderdag 1 maart 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (F) "Vitaliteit en Voeding. Goed eten om te genieten van het leven op elke leeftijd" met prof. Corinne Hubinont en Mevr. Françoise De Keuleneer

We zijn grotendeels wat we eten: een gezonde voeding aangepast aan onze behoeften, draagt bij tot onze vitaliteit van voor de geboorte en beïnvloedt ons welzijn gedurende ons hele leven.  Gedurende een open gesprek zullen beide sprekers de nadruk leggen op de invloed van voeding op onze gezondheid en de grote regels van een evenwichtige voeding bespreken. De lunch zal een uitgebreide illustratie zijn van de aangebrachte principes.

Corinne Hubinont is arts-verloskundige. Ze is diensthoofd in de "Cliniques Universitaires Saint-Luc" te Brussel, hoogleraar en verantwoordelijk voor de onderzoekseenheid in de verloskunde van UCLouvain.
Françoise De Keuleneer is consulente, gediplomeerd in voedingstherapie, en juriste van opleiding. 
Samen hebben ze het boek "Nutrition gourmande autour de la naissance"  gepubliceerd bij de uitgeverij Françoise Blouard.

Priis: 33 € voor de leden van de  Universitaire Stichting en partner, en 38 € pour niet-leden.

Inschrijving.

 

Zoals vorig jaar kunnen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2018 voor zang. 

Voor de mogelijke formules en de inschrijvingsmodaliteiten klik hier.

Pagina's